20:48 30.12.2020

Порошенко заявляє, що особисто санкціонував операцію із затримання "вагнерівців" у 2018 році

3 хв читати
Порошенко заявляє, що особисто санкціонував операцію із затримання "вагнерівців" у 2018 році

Лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України (2014-2019 рр.) Петро Порошенко заявляє, що санкціонував проведення операції українських спецслужб із затримання бійців так званої Приватної військової компанії "Вагнера", будучи верховним головнокомандувачем у 2018 році.

"Можу сказати певний ексклюзив... Я хочу наголосити, що ще наприкінці 2018 року тодішній верховний головнокомандувач Збройних сил України, тодішній Петро Порошенко санкціонував проведення цієї операції", - сказав Порошенко у ток-шоу "Велика політика" на "5 каналі" у середу.

При цьому він розцінив зрив операції як державну зраду та наголосив, що наполягатиме на притягненні причетних до відповідальності. "Я наголошую, що я не дам закрити, заговорити, оббрехати або вислизнути від відповідальності за вчинення злочину державної зради, де зусиллями десятків українських героїв, які мали на меті притягнути до України і судити тих, хто причетний до збивання літака MH17, а не судити невинного Назарова за збиття Іл-76 із десантниками у Луганському аеропорту", - сказав політик.

За його словами, спецоперація "була зірвана конкретними особами". "Я дуже настійно рекомендую створити тимчасову слідчу комісію, дуже настійно рекомендую допитати всіх учасників процесу та відсторонити негайно тих, хто може впливати на об'єктивність, незалежність і чесність розслідування, яке точно буде проведено", - додав Порошенко.

Як повідомлялося, 29 липня біля Мінська було затримано 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнер". "Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним застережні заходи у вигляді тримання під вартою", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів повинен був імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.
ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок витоку інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Так, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої їх затримали в Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи і затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У Службі безпеки України також спростували свою причетність до історії з появою і затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

4 вересня фракція "Європейська солідарність" висунула вимогу створити тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування фактів причетності найвищих посадовців України до екстрадиції "вагнерівців" із Білорусі до Росії.

Джерело: www.5.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА