16:10 12.01.2021

Україна та Молдова домовилися вийти новий рівень стратегічного партнерства - Санду

3 хв читати
Україна та Молдова домовилися вийти новий рівень стратегічного партнерства - Санду

Україна є стратегічним партнером для Республіки Молдова, і підтримка постійної та прагматичної співпраці є важливим завданням, заявила президент Молдови Майя Санду під час офіційного візиту в Україну.

"Я рада бути в Києві як президент, щоб відновити дружбу між нашими країнами на найвищому рівні. Останніми роками молдовсько-український діалог на рівні глав держав був практично призупинений. Я підтверджую, що Україна є стратегічним партнером для Республіки Молдова, і підтримка постійного та прагматичного співробітництва з Україною є важливим завданням для Республіки Молдова та для інституту президента", - сказала Санду на прес-конференції після переговорів із президентом України Володимиром Зеленським у Києві у вівторок.

Вона повідомила про домовленість із президентом України вивести відносини двох країн на інший рівень стратегічного партнерства.

"Сьогодні ми робимо і важливий крок на шляху становлення цих стратегічних відносин. Ми вирішили створити Раду президентів Республіки Молдова та України як новий постійний формат співпраці на високому рівні", - зазначила Санду.

За словами молдовського президента, цей механізм постійної взаємодії допоможе в розробці політики і стратегії та сприятиме вирішенню проблем двостороннього порядку денного, а також відстежуватиме виконання погоджених домовленостей.

"Під час зустрічі ми підтвердили наше спільне бажання активізувати імплементацію нашими країнами програми європейської інтеграції. Цей шлях є стратегічним варіантом для Республіки Молдова та України і надійним способом розбудови функціональної держави з сучасною ринковою економікою в інтересах громадян", - наголосила вона.

Санду додала, що глави держав також висловилися за посилення молдовсько-українського партнерства у Східному партнерстві, зокрема у рамках саміту цієї ініціативи, який відбудеться цього року.

"Особливу увагу ми приділили питанням молдовсько-українських відносин, які протягом тривалого часу залишалися невирішеними. Ми домовилися активізувати зусилля й визначити взаємовигідні рішення з наявних проблем. У цьому контексті ми домовилися відновити діалог за лінією профільних установ наших країн, включно з продовженням діяльності робочих груп і двосторонніх галузевих комісій із поточних питань", - пояснила вона.

Санду зазначила, що президенти обговорили необхідність пошуку рішень в інтересах громадян обох громадян у таких ключових сферах, як гарантування безпеки на спільному державному кордоні, забезпечення охорони довкілля, співпраця в енергетичній сфері, регулювання відповідно до норм міжнародного права та в інтересах обох країн питань, пов'язаних із взаємним визнанням прав власності, постійний і збалансований розвиток двосторонньої торгівлі, лібералізація міжнародних перевезень між країнами і проблеми, пов'язані з експлуатацією Дністровського гідроенергетичного комплексу.

"З урахуванням того, що води річки Дністер забезпечують життям добробут понад 7 млн людей, які проживають у басейні цієї річки і в Республіці Молдова, і в Україні, дуже важливо продовжувати діалог між нашими країнами для забезпечення захисту та сталого використання річки Дністер, щоб її вода служила і нашому поколінню, і наступним поколінням", - вважає глава держави.

За її словами, вони із Зеленським також домовилися прискорити пошук сталого рішення для забезпечення взаємних поїздок на підставі посвідчень особи, що мало б користь для громадян обох країн.

Санду зазначила, що один із проектів, обговорених під час зустрічі, стосується розвитку дорожньої інфраструктури на трасі Кишинів-Сороки-Ямпіль-Київ.

"Це дасть змогу створити автомобільний транспортний коридор, який скоротить час подорожей між Кишиневом і Києвом і може стати найшвидшим маршрутом із центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної Європи", - зазначила вона.

Президент Молдови розпочала свою промову українською мовою. Вона також подякувала Зеленському за запрошення здійснити цей візит.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА