17:09 15.01.2021

ВАКС зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання про передачу справи Татарова назад до НАБУ

4 хв читати
ВАКС зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання про передачу справи Татарова назад до НАБУ

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) рішенням від 13 січня зобов'язав генерального прокурора розглянути клопотання про необхідність передачі кримінального провадження за підозрою заступника керівника Офісу президента зі Служби безпеки України (СБУ) назад до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"У своєму рішенні суддя ВАКС зазначає, що одним із фактів, що досліджується у межах цього провадження, є надання народним депутатом України неправомірної вигоди службовій особі. Відтак, кримінальне правопорушення за ч. 3 ст. 369 вчинене народним депутатом України і, відповідно до ст. 216 КПК України, може бути розслідуване виключно детективами НАБУ", - повідомляє прес-служба Бюро.

У НАБУ зазначили, що рішення про передачу справи до СБУ надалі може призвести до того, що винні уникнуть відповідальності за скоєний злочин, оскільки всі зібрані докази будуть визнані судом неприпустимими через проведення розслідування неналежним органом.

"Обмежена підслідність передбачена для НАБУ та САП, визначена законодавцями як гарантія ефективного та неупередженого досудового розслідування корупційних злочинів, вчинених топ-посадовцями. Закон прямо забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні Національному бюро, до інших органів досудового розслідування", - наголошується у повідомленні.

Директор НАБУ за погодженням із в. о. керівника САП звернувся до Офісу генпрокурора з постановою про витребування кримінального провадження в порядку ст. 110, 216 КПК України та ст. 17 закону України "Про Національне антикорупційне бюро України". Крім того, директор НАБУ направив до Офісу генпрокурора постанову про необхідність доручення досудового розслідування у цій справі детективам Національного бюро, зважаючи на положення статті 216 КПК України.

"Однак, генеральний прокурор зазначені рішення не виконує", - повідомили в НАБУ.

Пізніше Татаров спростував інформацію НАБУ про рішення ВАКС.

"Інформація, оприлюднена НАБУ, що нібито ВАКС ухвалив рішення стосовно мене не відповідає дійсності. Вищий антикорупційну суд відмовив ініціаторам звернення", - написав він у Telegram-каналі у п'ятницю.

Як повідомлялося, заступник генпрокурора Олексій Симоненко 23 грудня 2020 року ухвалив постанову про зміну підслідності справи про розкрадання майна в Нацгвардії та передачу її з НАБУ до СБУ. В Офісі генпрокурора заявили, що рішення було ухвалено на підставі ухвали Печерського районного суду від 14 грудня 2020 року за скаргою захисту, яка зобов'язує генпрокурора вирішити спір про підслідність у кримінальному провадженні та доручити проведення досудового розслідування в ньому іншому органу. Рішення було оскаржене в апеляційному та касаційному порядку, проте ухвалою Верховного Суду, яка надійшла до Офісу генпрокурору 23 грудня, залишено в силі.

В Офісі генпрокурора зазначили, що суд обґрунтовував своє рішення тим, що жоден із фігурантів не належить до суб'єктів, підслідних НАБУ, а "розмір предмета злочину в 250 тис. грн" (сума ймовірних розкрадань у 250 тис. грн - ІФ) також нижче, ніж для злочинів, що розслідує НАБУ.

Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову, якому інкримінують надання неправомірної вигоди групою осіб щодо забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта (ч.3 ст.369 КК України) в рамках розслідування справи про привласнення майна Національної гвардії України.

Татаров відреагував на це заявою, що доведе свою невинуватість.

21 грудня адвокат Татарова Олександр Кузьменко повідомив, що кримінальне провадження НАБУ щодо заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова стосується знижки на паркінг в одному з житлових комплексів Києва, а не справи про "квартири для Нацгвардії".

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі виданню "Українська правда" повідомив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків.

Татаров 21 грудня прийшов до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), де отримав документи у своїй справі, після чого дав брифінг для журналістів. Він розповів, що продовжує виконувати свої повноваження у звичайному режимі, однак "ініціював передання обов'язків іншому співробітнику Офісу президента, щоб уникнути маніпуляцій".

24 грудня Офіс генерального прокурора передав кримінальне провадження за підозрою заступника голови Офісу президента України Олега Татарова до Служби безпеки України, Національне антикорупційне бюро України вважає це втручанням у розслідування для захисту чиновника.

САП вручила Татарову клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн.

30 грудня ВАКС задовольнив заяву прокурорів про відкликання клопотання про обрання Татарову запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, проте прокурор Офісу генпрокурора відкликав із суду клопотання про застосування запобіжного заходу на підставі вимог ст. 185 КПК України і виявленого порушення вимог Кодексу.

У НАБУ розцінили передачу справи до СБУ як "безпрецедентне в історії України втручання в розслідування Бюро" з боку Офісу генпрокурора.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА