13:17 18.01.2021

Уряд України зможе переконати МВФ у відповідності заходів на газовому ринку програмі stand-by, вважає прем'єр

2 хв читати
Уряд України зможе переконати МВФ у відповідності заходів на газовому ринку програмі stand-by, вважає прем'єр

 Уряд України і НАК "Нафтогаз України" провадять активні консультації з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо заходів державного регулювання на газовому ринку й упевнені в успіху цих переговорів, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль агентству "Інтерфакс-Україна".

"Звісно, вони (місія МВФ - ІФ) очікуватимуть виходу кінцевого документа, щоб переконатися, що ми дійсно вертаємося до тарифного регулювання. Я впевнений, що місія МВФ завершить свою роботу в Україні, і ми рухатимемося з ними далі так, як і запланували", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що обмеження ціни на газ для населення в 6,99 грн за куб. м запроваджується тимчасово - на два місяці - у зв'язку з наявними перекосами на ринку, але не є поверненням до режиму спецзобов'язань, від якого Україна відмовилася у рамках програми поточної співпраці з МВФ stand-by.

Шмигаль додав, що з фондом також обговорюють перехід від місячного контракту на постачання газу до річного, як контракту за умовчанням, оскільки побутові споживачі звикли до фіксованого тарифу.

"Ці аргументи також сприйняті фондом. З ним також спілкувався "Нафтогаз" і запевнив, що жодного покладання спеціальних обов'язків не відбувається, і неринкових механізмів ми не використовуємо. Тому вважаю нашу співпрацю абсолютно конструктивною", - вважає прем'єр-міністр.

Як повідомлялося, в Україні з 11 січня працює місія Європейського департаменту МВФ з питань першого перегляду програми для України у форматі stand-by.

Фонд 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу. Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план був порушений.

За даними інформованих джерел агентства "Інтерфакс-Україна", програму stand-by фактично було поставлено "на паузу" через дії з боку української сторони, які поставили під сумніви базові принципи співпраці за програмою. Проте заяви президента Володимира Зеленського про прихильність реформам і боротьбі з корупцією та низка конкретних кроків, зокрема прийняття держсбюджету-2021 та відновлення оргструктури Нацбанку, дали змогу відкрити роботу місії наприкінці минулого року і продовжити її після перерви на свята на початку цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА