11:36 20.01.2021

52% українців не готові робити щеплення від коронавірусу навіть безоплатно- соцопитування

2 хв читати
52% українців не готові робити щеплення від коронавірусу навіть безоплатно- соцопитування

39% українців готові робити щеплення від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках, не готові - 56%, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 14-16 січня 2021 року.

За умови, що щеплення буде безоплатним, готові вакцинуватися вже 43% опитаних, тоді як не готові - 52%. Противників вакцинації переважно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, жителів малих міст і тих, хто не боїться захворіти, зазначається в результатах дослідження.

При цьому підтримка безоплатної вакцинації в динаміці впала: в листопаді 2020 року безоплатне щеплення підтримували 55% респондентів. Зате кількість тих, хто готовий зробити щеплення платною вакциною, дещо зросла.

Посилення карантинних заходів (введення т.зв. локдауну) з 8 до 24 січня 2021 року підтримують 51% опитаних, протилежної думки - 46%. Підтримка цієї ініціативи серед населення знизилася - в грудні її підтримували 56%).

40% вважають, що це введення карантину зменшить рівень захворюваності (в грудні - 52%), 55% - протилежної думки. Навіть серед тих, хто підтримує локдаун, третина не вважає його ефективним.

16% респондентів вважають, що вже перехворіли або хворіють на коронавірусну хворобу COVID-19, 80% респондентів вважають, що не хворіли, 4% не змогли відповісти на запитання.

Порівняно з попередніми хвилями опитувань зафіксовано суттєве зниження занепокоєння через те, що респонденти особисто або їхні близькі захворіють на коронавірусну хворобу: в листопаді побоювання захворіти висловлювали 57% опитаних, а в січні - вже 40%, побоювання можливого захворювання близьких і рідних висловили 78% респондентів, у листопаді було 87%. Більше непокояться з приводу можливого захворювання старші опитані й жінки.

51% респондентів часто цікавляться новинами про коронавірус, 26% цікавляться ними іноді, 12% - рідко. Взагалі не цікавляться цією інформацією 10% опитаних. Більше інтересу до таких новин проявляють люди старших вікових груп. У динаміці актуальність новин про коронавірус поступово знижується.

Загалом 14-16 січня методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 1 600 респондентів віком від 18 років і старше. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА