10:50 22.01.2021

У Раді напрацьовують декілька законопроектів для запобігання трагедіям, як у харківському будинку для літніх людей

3 хв читати

У Верховній Раді напрацьовують декілька законопроектів щодо запобігання таким трагедіям, як пожежа у незаконно діючому харківському будинку для літніх людей, повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков.

"Це страшна трагедія - хотілося б висловити співчуття рідним і близьким (загиблих і постраждалих - ІФ). Насправді багато чого визначено законодавчо. Єдина проблема, що вони (закони - ІФ) не виконуються належним чином. Паралельно з цим є ще декілька законопроектів, які, я сподіваюся, будуть найближчим часом підготовлені профільними комітетами, надані Верховній Раді й розглянуті", - сказав Разумков в ефірі телеканалу "Україна 24" в п'ятницю.

Він наголосив, що в таких питаннях має бути спільна робота парламенту і всіх інституцій, щоб таких випадків не траплялося.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України створив Державну комісію, яка займеться з'ясуванням причин пожежі в харківському будинку для літніх людей.

О 15:03 21 січня в Харкові в двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок для літніх людей, виникла пожежа на другому поверсі. У будинку на момент пожежі перебували 33 людини, 15 із них загинули, 11 постраждали.

Площа пожежі становила 100 кв. м.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей) КК України.

ДБР розпочало розслідування за фактом службової недбалості співробітників ДСНС під час перевірок у приватному будинку для літніх людей у Харкові.

Правоохоронці затримали чотирьох осіб за підозрою в порушенні вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибель 15 осіб у харківському будинку для літніх людей 21 січня.

За інформацією генпрокурора Ірини Венедіктової, затримано власника домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, а також орендаря будинку і його дружину - директора приватного підприємства, яка фактично керувала закладом. Також затримано адміністратора, який координував роботу пансіонату, але офіційно не був там працевлаштований.

"Встановлено, що затримане подружжя є засновниками громадської організації, метою діяльності якої є сприяння проведенню оздоровчої аматорської, культурної діяльності, спрямованої на задоволення та захист законних інтересів її членів, яка ймовірно використовувалась для прикриття діяльності пов’язаної з доглядом за особами похилого віку. Вартість перебування в пансіонаті "Золотий час" вони оцінювали в середньому в 15 тисяч грн", - зазначила генпрокурор.

Окрім того, на будівлю, в якій функціонував пансіонат для людей похилого віку, відсутні документи на введення в експлуатацію. Також до будівлі без отримання спеціальних дозволів було підключено електро- і газопостачання (шляхом підключення від комунікацій будинку, який належним чином оформлений).

"Під час першочергових слідчих дій у сусідньому офіційно оформленому будинку встановлена також діяльність так званого реабілітаційного центру для алко- та наркозалежних осіб. Підстави їх перебування та точна кількість встановлюється", - додала Венедіктова.

Перевіряють три основні версії: пожежа виникла внаслідок підпалу (занесення стороннього вогню); пожежа виникла внаслідок необережного поводження з вогнем у побуті й електроприладами; пожежа виникла через замикання електромережі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА