11:44 22.01.2021

Офіс Націнвестради при президенті пропонує створити Держфонд фондів і Націнвестфонд з частками великих держпідприємств для ІPO

2 хв читати
Офіс Націнвестради при президенті пропонує створити Держфонд фондів і Націнвестфонд з частками великих держпідприємств для ІPO

Офіс Національної ради при президенті України пропонує створити Державний фонд фондів і Національний інвестиційний фонд (НІФ) з частками великих державних підприємств для проведення ІPO, повідомила керівник Офісу Ольга Магалецька.

"Серед ініціатив, які пропонується розглянути для Національної економічної стратегії України, - створення Національного інвестиційного фонду для трансформації державних підприємств, пакети акцій яких будуть в його управлінні, в ефективні та прибуткові компанії, а також Державного фонду фондів. Він активізує розвиток індустрії інвестиційних фондів", - сказала вона, представляючи напрацювання Офісу для Національної стратегії до 2030 року.

Очікуваний ефект від запуску Держфонду фондів перевищує 1% ВВП, додала Магалецька.

За її словами, Держфонд фондів інвестує в інші фонди замість безпосереднього інвестування в акції та облігації компаній. Механізм роботи - фінансування інвестиційних фондів, які вже отримали інвестиції від обмеженого переліку першокласних іноземних інвесторів, як ЄБРР і IFC.

При цьому первинним капіталом Держфонду фондів виступить державний бюджет України (10-20%) і міжнародні фінансові організації (80-90%).

Раніше уряд країни розглядав можливість створення "фонду фондів" для підтримки українських стартапів на умовах державно-приватного партнерства. Однак замість цього в 2019 році Мінфін запустив Український фонд стартапів.

Що стосується НІФу, то в його управління пропонується на першому етапі передати акції 10-15 великих держпідприємств, надалі цю кількість може бути збільшено, пояснила Магалецька.

За її словами, основне завдання такого інвестфонду - підвищення ефективності держпідприємств через корпоратизацію управління. Зокрема, НІФ зможе призначити своїх представників до наглядових рад компаній.

"Завдання вищого рівня - підготовка підприємства до первинного розміщення його акцій на біржі", - наголосила Магалецька.

Раніше голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв пропонував створити Національний інвестиційний фонд, до якого увійдуть міноритарні пакети близько 20-30 стратегічних підприємств. IPO цього фонду підвищить інвестиційну привабливість України, забезпечить передумови для успішного виходу на IPO цих компаній.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА