21:13 26.01.2021

Зеленський вітає ухвалення парламентом закону про всеукраїнський референдум

3 хв читати
Зеленський вітає ухвалення парламентом закону про всеукраїнський референдум

Президент України Володимир Зеленський вітає ухвалення Верховною Радою закону "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" (законопроект №3612), повідомляє прес-служба глави держави.

"Тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень, а влада буде змушена дослухатися до волі народу. Референдум є вагомим інструментом розширення демократії в Україні", - наголосив президент.

Зеленський зазначив, що ухвалення відповідного закону було одним із важливих пунктів його передвиборної кампанії під час президентських виборів, оскільки документ робить чіткішим діалог між владою і суспільством.

Так, визначено, що не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

- що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;

- що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їхньої реалізації;

- спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

- щодо податків, бюджету, амністії;

- віднесені Конституцією та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Як повідомлялося, 26 січня Верховна Рада підтримала законопроект №3612 "Про всеукраїнський референдум" у другому читанні та в цілому.

За документ проголосували 255 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум 18 червня 2020 року. Згідно з ним предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції (Загальні основи; Вибори. Референдум; Внесення змін до Конституції України - ІФ), загальнодержавного значення, про зміну території України, про втрату чинності закону України або окремих його положень.

Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Не можуть також бути предметом всеукраїнського референдуму питання, які суперечать положенням Конституції України, загальноприйнятим принципам і нормам міжнародного права, закріпленим у Загальній декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, протоколами до неї та питання, які скасовують або обмежують конституційні права та свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації.

Згідно із законопроектом, не можна виносити на всеукраїнський референдум питання податків, бюджету, амністії, а також проблеми або питання, віднесені Конституцією та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Закон передбачає, що на всеукраїнський референдум може виноситися лише одне питання.

Всеукраїнський референдум не може проводитися одночасно з черговими і позачерговими загальнодержавними виборами, черговими місцевими виборами.

Суб'єктами призначення всеукраїнського референдуму є президент України та Верховна Рада.

Так, всеукраїнський референдум із затвердження змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції призначає президент України. Всеукраїнський референдум про зміну території України призначає Верховна Рада. А всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошує президент своїм указом на вимогу щонайменше 3 млн громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення всеукраїнського референдуму зібрано щонайменше у двох третинах областей і щонайменше по 100 тис. підписів у кожній області.

Результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі з предметів, передбачених пунктами 1, 3, 4 частини першої статті 3 цього закону (затвердження закону про внесення змін до розділу I, III, XIII Конституції; про зміну території України; про втрату чинності закону України або окремих його положень) не потребують затвердження будь-якого органу державної влади.

Водночас результати всеукраїнського референдуму за предметом, передбаченим п. 2 ч. 1 ст. 3 цього закону (питання загальнодержавного значення), є обов'язковими для розгляду та ухвалення рішення в порядку, визначеному Конституцією та законами України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА