16:41 27.01.2021

Президент вніс до Ради законопроект про обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування та брехню в декларації

3 хв читати
Президент вніс до Ради законопроект про обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування та брехню в декларації

Президент України Володимир Зеленський планує внести до Верховної Ради законопроект, який передбачає повернення покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування та неподання декларації, повідомив голова комітету Ради з питань правової політики Андрій Костін (фракція "Слуга народу").

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, законопроект "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу щодо удосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" зареєстровано під №4651 27 січня.

"Президент України послідовно дотримується своєї принципової позиції щодо безкомпромісної боротьби з корупцією. Внесення цього законопроекту про посилення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях - це те, чого очікує українське суспільство, це збігається з позицією міжнародних партнерів України та рекомендаціями Венеційської Комісії", - зазначив Костін.

Парламентарій нагадав, що проект закону розглядала Рада національної безпеки і оборони. "І я згоден, що боротьба з корупцією - це питання національної безпеки України. Я повністю підтримую позицію президента", - підсумував він.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони "Про проект закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Цей проект закону, зокрема, передбачає повернення покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування та неподання декларації.

Так, пропонується внести зміни до статті 366-2 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації), передбачивши, що умисне внесення недостовірних відомостей до декларації, які відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на термін від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на термін до двох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

Якщо суб’єкт декларування умисно вніс недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то пропонується встановити покарання у вигляді штрафу від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на термін від 150 до 240 годин, або обмеження волі на термін до двох років, або позбавлення волі на той самий термін, із позбавленням права обіймати певні посади на термін до трьох років.

Крім того, законопроект пропонує внести зміни до статті 366-3 Кримінального кодексу (неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування), згідно з якими за умисне неподання декларації передбачається карати штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на термін від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на термін до двох років, із позбавленням права обіймати певні посади на термін до трьох років.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА