14:36 01.02.2021

Автор ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Кремль перейшов до другого етапу енергетичної експансії

3 хв читати
Кремль перейшов до другого етапу енергетичної експансії

Валентин Наливайченко, народний депутат України, ВО "Батьківщина", секретар комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом

 

Україна почала купувати електроенергію у Росії. Сьогодні о 12:00 з країни-агресора надійшли перші 1 млн кВт годин.

Увесь попередній місяць наша країна купувала струм з Білоруської АЕС і з огляду на відсутність адекватної реакції української влади в Кремлі вирішили перейти до другого етапу енергетичної експансії – прямих поставок струму в Україну.

У січні наша країна відправила у Білорусь понад 250 млн гривень. Влада фактично зупинила один енергоблок на Рівненській АЕС, щоб дати можливість працювати Білоруській АЕС. На черзі зупинка ще одного атомного блоку, щоб цього разу дати заробити на українському енергоринку росіянам.

В Україні достатньо своїх потужностей, щоб забезпечити свої потреби і навіть експортувати струм в ту ж Росію. Але влада прийняла політичне рішення - заглушити власні електростанції, щоб купувати струм в російського монополіста "Інтер РАО".

У січні українська влада поставила під загрозу відносини з країнами Балтії, почавши торгувати з Білоруською АЕС Лукашенка, збудованою на кордоні з Литвою.

У лютому розпочали купувати струм напряму у Росії, у компанії, де голова наглядової ради Ігор Сєчін. Що ж чекати від влади в березні? Поставок електроенергії з окупованого Криму в Херсонську область?!

Імпорт струму з Росії і Білорусі - це злочин проти національних інтересів і за нього відповідальні конкретні топпосадовці.

Минулого четверга у парламенті виступав керівник НКРЕКП Валерій Тарасюк – людина, відповідальна за всі тарифи в країні. Кілька місяців тому він звинувачував в тому числі мене в тиску, мовляв депутатські заперечення створеним ним корупційним схемам на енергоринку заважали йому "працювати". Так от, пан Тарасюк 27 січня з трибуни Верховної Ради відкрито виправдовував імпорт російської електроенергії, розповідаючи казки про його "користь".

Який дивовижний збіг: майже ексклюзивне право імпортувати струм з Росії отримала фірма колишнього колеги і товариша Тарасюка – "Нова-Енергетична-Компанія" Олександра Притики. Саме ця фірма, за даними нашої ТСК, була основним вигодоотримувачем схеми "торгівлі повітрям".

Заборонити імпорт російської електроенергії наша політична сила вимагала ще восени 2020 року, до того як уряд розв’язав торгівлю з Білоруською АЕС. Ми підготували спеціальний законопроєкт, оскільки і НКРЕКП, і уряд навпаки все робили для того, щоб розпочати купівлю струму у країни-агресора.

Два місяці енергетичний комітет парламенту не проводив засідання і відмовлявся розглядати законопроєкт. Зі слів колег-депутатів, голова комітету навмисно зволікав з прийняттям рішення, щоб дати можливість близьким трейдерам заробити на імпорті.

Проєкт закону про заборону імпорту розглянули на комітеті лише 27 січня. Цього тижня парламент мусить заборонити поставки струму з Росії і Білорусі та не допустити відключення українських виробників.

Момент істини для всіх: хто ж насправді здатен захищати національні інтереси!

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА