11:42 19.02.2021

"ОПЗЖ" отримала листи для збору підписів депутатів щодо імпічменту Зеленського - Бойко

2 хв читати
"ОПЗЖ" отримала листи для збору підписів депутатів щодо імпічменту Зеленського - Бойко

Парламентська фракція "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) отримала від апарату Верховної Ради підписні листи для збору підписів народних депутатів на підтримку імпічменту президента Володимира Зеленського.

"Отримали (підписні листи - ІФ)", - повідомив співголова фракції Юрій Бойко агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю в Києві.

Він наголосив, що процедура імпічменту досить складна і передбачає кілька стадій. Депутат нагадав, що необхідно зібрати 226 підписів народних депутатів на підтримку проведення імпічменту, а потім "народний імпічмент підпишуть люди".

"Але ми вже бачимо, що дали сигнал суспільству, що цей процес ми розпочинаємо, оскільки, на нашу думку, з боку президента дуже багато порушень. Ми цей процес запустили", - зазначив Бойко.

Як повідомлялося, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність трьох телеканалів - 112, NewsОne і ZIK, які пов'язують з одним із лідерів "ОПЗЖ" Віктором Медведчуком. У зв'язку з цим співголова партії "ОПЗЖ" Вадим Рабінович під час виступу з трибуни парламенту 3 лютого заявив, що їхня фракція ініціює імпічмент Зеленському. 4 лютого з'їзд партії "ОПЗЖ" доручив своїй фракції у Верховній Раді розпочати процедуру імпічменту глави держави.

У фракції "Слуга народу" заявили, що "ОПЗЖ" не має юридичних підстав і можливостей для запуску процедури імпічменту президента.

Представник президента України в Конституційному суді Федір Веніславський зазначив, що юридичною підставою для початку процедури імпічменту є вчинення президентом державної зради або іншого злочину, а указ глави держави про введення в дію рішення РНБО - це "дія, що повністю відповідає конституційним повноваженням президента, закону про санкції та закону про РНБО". Політик також звернув увагу на те, що, згідно з законом про імпічмент, для запуску відповідної процедури потрібне ухвалення рішення більшістю від конституційного складу Верховної Ради. "Ні 226 голосів, ні 150, які потрібні для створення тимчасової слідчої комісії, зараз "ОПЗЖ" точно не збере. Тому що інші опозиційні політичні сили парламенту всіляко підтримують рішення президента і рішення РНБО, про що вони неодноразово заявляли", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА