16:40 22.02.2021

ФДМ спростовує звинувачення молдовської Zernoff в обмані під час продажу Марилівського спиртзаводу

2 хв читати
ФДМ спростовує звинувачення молдовської Zernoff в обмані під час продажу Марилівського спиртзаводу

Фонд держмайна України (ФДМ) перевірив Марилівський спиртзавод (Тернопільська обл.) і заявляє про необґрунтованість звинувачень молдовської компанії Zernoff, яка купила це підприємство минулого року за 120 млн грн і тепер позивається до фонду, заявляючи про відсутність на об'єкті окремого обладнання.

"За результатами проведеного огляду підтверджено наявність на Марилівському МПД ДП "Укрспирт" усіх без винятку необоротних активів, у тому числі тих, які зазначаються відсутніми та/або неідентифікованими, а також підтверджено відповідність технічних площ будівель, заявлених до приватизації, відповідним технічним документам", - повідомили у ФДМ агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Фонд стверджує, що розкрив усю інформацію про приватизаційні активи та забезпечив фізичний доступ до об'єкта, а також доступ до інформації про об'єкт, проте молдовська компанія звернулася до суду щодо відсутності окремого обладнання та документації на Марилівському МПД ДП "Укрспирт".

Фонд вважає, що Zernoff міг звернутися до суду з метою повернути гарантійний внесок та не сплачувати решту коштів. ФДМ нагадав, що молдовський виробник спирту мав перерахувати протягом двох місяців кошти за приватизацію Марилівського спиртзаводу, проте не зробив цього.

ФДМ уточнив, що провів 20 приватизаційних аукціонів на 1,3 млрд грн у рамках демонополізації ринку спирту, і вже дев’ять компаній-переможців сплатили кошти й отримали у власність спиртові активи без будь-яких зауважень.

Згідно з даними судового реєстру, суд 11 січня цього року за позовом Zernoff постановив зупинити перерахування коштів за приватизацію, зокрема гарантійний внесок. Позивач посилається на акт обстеження 29 грудня 2020 року, згідно з яким на об'єкті немає документів - монтажних схем, проектів; майна - насосів, вентиляторів, котлів, циліндрів, приладів тощо, а частина майна не ідентифікована - датчики, витратоміри, дифманометри, електропневмоперетворювачі, мікропроцесори, прилади, клапани, модулі тощо. У документі також відзначено невідповідність об'єктів нерухомості за складом і характеристикам умовам договору. Працівники ДП "Укрспирт" від підписання акта відмовилися.

Як повідомлялося, в листопаді 2020 року Zernoff перемогла на аукціоні з приватизації Марилівського та Козлівського спиртзаводів держпідприємства "Укрспирт". Найбільший виробник етилового спирту в Молдові, згідно з даними на сайті компанії, запропонував найбільшу ціну - 120 млн грн за стартової ціни 54,7 млн грн.

Компанію ZERNOFF Ethanol засновано 2001 року, було побудовано спиртовий завод продуктивністю 10 тис. літрів на день, а в 2015 році в результаті модернізації потужність виробництва на місяць було доведено до 3 млн літрів, 2,4 тис. тонн барди і 450 тонн CO2.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА