19:01 24.02.2021

Високий суд Лондона відхилив позов "Татнафти" до українських бізнесменів на $294,3 млн, компанія готується оскаржити рішення

4 хв читати
Високий суд Лондона відхилив позов "Татнафти" до українських бізнесменів на $294,3 млн, компанія готується оскаржити рішення

Високий суд Лондона відхилив позов "Татнафти" на $294,3 млн до українських бізнесменів Геннадія Боголюбова, Ігоря Коломойського, Олександра Ярославського та Павла Овчаренка в рамках справи "Укртатнафти" у зв'язку із закінченням терміну позовної давності, йдеться в матеріалах суду.

У своєму рішенні суддя посилається на російське законодавство (ст. 196 ЦК РФ), згідно з яким термін позовної давності становить три роки. "Застосування трирічного терміну позовної давності згідно із російським законодавством означає, що термін позовної давності "Татнафти" сплив і його не слід відхиляти як несумісний з англійським публічним порядком", - йдеться в судовому рішенні.

У "Татнафті" не згодні з рішенням суду. "Рішення видається одностороннім і упередженим, у ньому не дано оцінку низці фундаментальних запитань, які було порушено перед судом, передусім щодо самого факту розкрадання грошових коштів, що належать "Татнафті", попри те, що відповідачі побічно визнали свою участь у ньому. "Татнафта" вивчає можливості щодо подання апеляції на це рішення і вжиття інших заходів зі стягнення викрадених коштів", - прокоментували в компанії.

У свою чергу в "Укртатнафті" підтвердили відмову Високого суду Англії в задоволенні вимог "Татнафти", зазначивши, що суд цілковито розглянув матеріали справи.

"Укртатнафту" створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акції "Укртатнафти" належало структурам, близьким до "Татнафти", ще 28,7788% - міністерству земельних і майнових відносин Татарстану.

"Татнафта" втратила оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ у жовтні 2007 року, коли Овчаренко, який очолював "Укртатнафту" у 2003-2004 рр., за рішенням українського суду про відновлення на посаді знову став до керівництва підприємством, тоді як відсторонений керівник Сергій Глушко заявив про силове захоплення НПЗ. "Татнафта", що була основним постачальником сировини на підприємство, припинила постачання нафти.

Потім у підприємства з'явилися нові акціонери, близькі до української групи "Приват" і Ярославського. У результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у ЗАТ була практично обнулена, і з'явився новий великий акціонер, пов'язаний із групою "Приват", - ТОВ "Корсан". Боголюбов і Коломойський - давні ділові партнери і співзасновники неоформленої офіційно групи "Приват", яка має інтереси у низці галузей.

"Татнафта" пред'явила позов Україні в травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної в 1998 році, у зв'язку із захопленням "Укртатнафти" в жовтні 2007 року та експропріації акцій "Татнафти" в "Укртатнафті". Російська компанія виграла справу: міжнародний арбітраж у липні 2014 року зобов'язав Україну виплатити їй компенсацію у розмірі $112 млн плюс відсотки. З 2017 року представники України і "Татнафти" сперечалися в Московському арбітражному суді про його ефективну юрисдикцію, а також про наявність в України на території РФ майна, яке може бути враховане у рамках стягнення за позовом російської нафтової компанії. "Татнафта" наполягала, що стягнути можна частину будівлі культурного центру України в Москві, яка використовується в комерційних цілях, проте українській стороні вдалося довести, що будівля має дипломатичний імунітет. Тому справу було передано до Арбітражного суду Ставропольського краю: в цьому регіоні Україна також має майно - санаторій ім. Семашка. У лютому 2019 року Арбітражний суд Ставропольського краю задовольнив заяву "Татнафти" до України про визнання та приведення у виконання рішення іноземного суду, згідно з яким Україна має виплатити компанії $112 млн і відсотки.

Крім того, "Татнафта" наприкінці березня 2016 року ініціювала судовий розгляд у Великій Британії з Коломойським, Боголюбовим, Ярославським і Овчаренком у справі про постачання нафти на Кременчуцький нафтопереробний завод і вимагала відшкодувати $334 млн збитків і відсотки. У своєму позові "Татнафта" заявила, що в 2009 році зазначені особи шахрайським шляхом привласнили грошові кошти, що належали компанії за поставлену нафту.

Спочатку Лондонський суд заарештував зарубіжні активи бізнесменів на суму $380 млн. Потім арешт було знято, а суд став на сторону Боголюбова та Ярославського і відхилив позов "Татнафти" "з огляду на відсутність реальних шансів на успіх справи", повідомляло агентство Bloomberg. Проте в жовтні 2017 року апеляційний суд Англії та Уельсу задовольнив у повному обсязі скаргу "Татнафти" і скасував рішення високого суду Лондона, що відхилив без розгляду по суті позов компанії в листопаді 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА