19:46 24.02.2021

Розгляд касації ПриватБанку у справі проти компаній Суркісів неможливий до надання судом першої інстанції матеріалів

2 хв читати

Верховний Суд відзначив неможливість розгляду і рішення у справі ПриватБанку про оскарження рішення суду від 2017 року про зобов'язання банку обслуговувати розміщені до націоналізації на рахунках його кіпрської філії депозити компаній братів Суркісів у зв'язку з ненаданням Печерським районним судом міста Києва матеріалів апеляційного провадження.

"Станом на 22 лютого 2021 року розгляд та вирішення касаційних скарг, поданих Кабміном і ПриватБанком, є об'єктивно неможливим у зв'язку з тривалим ненаданням судом першої інстанції матеріалів апеляційного провадження, за результатами якого Київський апеляційний суд ухвалив оскаржувану постанову від 10 червня 2020 року", - повідомила прес-служба Верховного Суду в Facebook у середу.

Згідно з повідомленням, Верховний Суд регулярно вживає заходів щодо витребування зазначених матеріалів апеляційного провадження, проте, незважаючи на направлення численних вимог на адресу Печерського районного суду міста Києва, їх досі не надано.

Окрім цього, прес-служба зазначила, що отримані висновки членів науково-консультативної ради (НКС) не мають для Верховного Суду обов'язкової сили, і судді приймають рішення, керуючись власною оцінкою обставин справи, усіма наявними матеріалами та інформацією, внутрішнім переконанням та принципом верховенства права.

Верховний Суд додав, що спочатку запит на надання наукових висновків у справі ПриватБанку за поданням судді-доповідача без зазначення конкретних членів ради вчений секретар НКС скерував до 12 членів ради, з яких відповіли вісім.

Зазначено, що це звичайна практика, коли запити скеровують, як правило, 10-15 членам НКС за спеціалізацією, на які надходить не більше ніж чотири-вісім висновків.

Як повідомлялося, більшість членів науково-консультативної ради Верховного Суду дійшли висновку про відсутність у ПриватБанку і Кабінету Міністрів права на касаційне оскарження.

Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своїм рішенням за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не увінчалася успіхом. У свою чергу ПриватБанк подав касаційну скаргу.

15 квітня 2020 року Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі роз'яснення судді Підпалого щодо рішення 2017 року у вигляді зобов'язання ПриватБанку компенсувати компаніям Суркісів $250 млн.

На підставі рішення судді Підпалого відразу шість британських компаній-стягувачів 28 квітня 2020 року окремо звернулися до Державної виконавчої служби із заявою щодо його примусового виконання, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв, загальний розмір вимог компаній становить $347,4 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА