10:27 26.02.2021

Суд підтвердив, що українська поліція на законних підставах припинила розслідування у справі, де фігурував Джо Байден, - МВС України

3 хв читати
Суд підтвердив, що українська поліція на законних підставах припинила розслідування у справі, де фігурував Джо Байден, - МВС України

Суд в Україні відмовив екс-генпрокурору країни Віктору Шокіну в задоволенні скарги на дізнавача поліції, який закрив у вересні 2020 року кримінальне провадження, в якому фігурував нинішній президент США Джо Байден, повідомляє МВС України.

"Кримінальне провадження №62020000000000236 було закрите 23 вересня 2020 року (а це ще за кілька місяців до проведення виборів президента США) у зв’язку з відсутністю складу злочину. З цим рішенням не погодився заявник Віктор Шокін і його адвокати. Вони звернулися зі скаргою на дізнавача поліції до суду. Детально ознайомившись із матеріалами провадження, 25 лютого 2021 року суд виніс свій вердикт: у задоволенні скарги відмовити (справа №757/42457/20-к)", - ідеться в повідомленні прес-служби МВС України в п'ятницю.

У зв'язку з цим в українському міністерстві знову наголосили: "Поліція закрила справу на законних підставах".

Як повідомлялося, 27 лютого Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна з боку віце-президента США Джозефа Байдена. Причиною тиску стало розслідування Генеральною прокуратурою України тяжких злочинів у сфері міжнародної корупції, пов'язаних із діяльністю екс-міністра екології України Миколи Злочевського та керівників компанії Burisma. Справу було відкрито за ч. 2 ст. 343.

Адвокат тодішнього президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані у низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишній генпрокурор України Віктор Шокін був звільнений на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках Burisma з його сином Гантером Байденом.

21 травня 2020 року Печерський районний суд Києва зобов'язав Офіс генпрокурора внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про можливе втручання Байдена в діяльність Шокіна на посаді колишнього генпрокурора України.

"Скаргу (адвоката Шокіна - ІФ) Телешецького Олександра Івановича в інтересах Особа_1 на бездіяльність Офісу генерального прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, - задовольнити", - йдеться в постанові суду №757/13 840/20-к, підписаній суддею Сергієм Вовком.

Суд постановив "зобов'язати компетентну особу на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань Офісу генерального прокурора, у провадженні якого здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №62020000000000236 від 24.02.2020 року, внести у Єдиному реєстрі досудових розслідувань до короткого викладу фактичних обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 343 КПК України по кримінальному провадженню №62020000000000236 від 24.02.2020 року, відомості про втручання у діяльність колишнього генерального прокурора України Особа_1 - саме громадянина Сполучених Штатів Америки Особа_5, колишнього віце-президента США".

3 грудня 2020 року генпрокурор Ірина Венедіктова зазначила, що Нацполіція України, яка розслідувала справу, в якій фігурував тодішній віце-президент США Джо Байден у контексті нібито впливу на екс-генпрокурора України Віктора Шокіна, закрито. "Наскільки я розумію, одну справу було закрито, яку розслідувала Національна поліція. А іншу (справу - ІФ) - ні", - сказала Венедіктова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА