18:54 26.02.2021

До Верховного Суду надійшов другий позов щодо оскарження указу президента про відсторонення Тупицького від посади судді КС України

2 хв читати
До Верховного Суду надійшов другий позов щодо оскарження указу президента про відсторонення Тупицького від посади судді КС України

До Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов, в якому позивач оскаржує указ президента України Володимира Зеленського від 29 грудня №607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України".

Як повідомляє прес-служба Верховного Суду у Facebook, позов надійшов 26 лютого, йому присвоєно реєстраційний номер справи - №9901/43/21.

"Питання щодо відкриття провадження у справі буде вирішено суддею-доповідачем протягом п'яти днів з дня надходження до адміністративного суду позовної заяви", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь утворила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, та №4471, що уточнює повноваження НАЗК стосовно суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило Тупицькому про підозру у завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка.

1 лютого до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов, в якому позивач оскаржує указ президента України від 29 грудня 2020 року №607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" з моменту його ухвалення. Як повідомляє прес-служба Верховного Суду, реєстраційний номер справи - №9901/20/21.

3 лютого Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі №9901/20/21, мотивуючи тим, що позов не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства. Позивач оскаржив рішення в апеляційному порядку.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА