12:54 01.03.2021

Порошенко наполягає на розгляді питання про ТСК щодо "вагнерівців"

2 хв читати
Порошенко наполягає на розгляді питання про ТСК щодо "вагнерівців"

Співголова парламентської фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко вимагає поставити до порядку денного на пленарний тиждень питання створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії щодо справи бійців так званої приватної військової компанії "Вагнера" й відновити охорону офіцерам розвідки, які виконували державне завдання.

"Я не побачив на порядку денному питання про тимчасову слідчу комісію щодо "вагнерівців". Крім того, ми побачили, що з офіцерів розвідки, які виконували надзвичайно важливі завдання, зараз зняли охорону. Я твердо переконаний, повинні відновити охорону, захистити наших воїнів і негайно цього тижня поставити питання ТСК щодо "вагнерівців", - заявив Порошенко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту в понеділок.

Як повідомлялося, 29 липня 2020 року біля Мінська були затримані 33 члени ЧВК "Вагнер". 12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера". "Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним застережні заходи у вигляді тримання під вартою", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів повинен був імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок витоку інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

4 вересня парламентська фракція "Європейська солідарність" висунула вимогу створити тимчасову слідчу комісію для розслідування фактів причетності найвищих посадовців України до екстрадиції "вагнерівців" із Білорусі до РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА