13:31 16.03.2021

Третина українців, які знають про справу Стерненка, називають вирок активістові політично мотивованим - опитування Центру Разумкова

3 хв читати
Третина українців, які знають про справу Стерненка, називають вирок активістові політично мотивованим - опитування Центру Разумкова

Третина опитаних українців (34%), які знають про те, що Приморський районний суд Одеси засудив активіста та блогера Сергія Стерненка до понад 7 років позбавлення волі з конфіскацією половини майна, вважають таке рішення суду необґрунтованим і політично мотивованим, ще 34% - називають його об'єктивним, а приблизно 32% не змогли оцінити зазначене рішення, свідчать результати проведеного Центром Разумкова соціологічного дослідження.

Згідно з результатами дослідження, 26% опитаних відповіли, що "добре знають" про те, що Приморський районний суд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка до 7 років і трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за звинуваченням у розбійному нападі та незаконному зберіганні вогнепальної зброї. Ще 42% відповіли, що "дещо чули про це", а 32% - що вперше про це чують.

Тим респондентам, яким було відомо про цю справу, ставили запитання, як вони оцінюють рішення суду. Серед тих, хто знає про рішення суду, оцінки розділилися - 34% дотримуються думки, що рішення було об'єктивним, і 34% - що рішення суду є необґрунтованим і політично мотивованим, ще 32% не змогли дати оцінку.

Зазначається, що оцінки громадянами цієї справи суттєво залежать від їхніх політичних симпатій.

Так, найчастіше вважають, що рішення суду щодо Стерненка було об'єктивним представники електорату партії "Опозиційна платформа - За життя" (69%, тоді яке лише 9% із них вважають це рішення необґрунтованим і політично мотивованим).

Серед представників електорату партії "Слуга народу" дещо більше тих, хто вважає це рішення об'єктивним, ніж тих, хто вважає його необґрунтованим (відповідно 40% і 26%), у той час як серед електорату партії "Європейська солідарність" переважають ті, хто вважає це рішення необґрунтованим (відповідно 15% і 60%).

Наголошується також, що серед представників електорату ВО "Батьківщина", а також серед респондентів, які не визначилися щодо того, за яку партію голосувати, і які не мають наміру брати участь у виборах, частки тих, хто вважає це рішення суду обґрунтованим, і тих, хто вважає його необ'єктивним і політично мотивованим, статистично значуще не відрізняються.

Дослідження провела соціологічна служба Центру Разумкова з 5 до 9 березня 2021 року методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів.

Було опитано 2 018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% із імовірністю 0,95.

Як повідомлялося, 23 лютого Приморський районний суд Одеси засудив активіста та блогера Сергія Стерненка до 7 років позбавлення волі, визнавши його винним у викраденні депутата Лиманської селищної ради Сергія Щербича. Термін відбування покарання - з 23 лютого 2021 року. Крім того, за рішенням суду, в активіста конфісковано половину всього належного йому майна.

Це рішення суду викликало в Україні низку акцій протесту, а депутатська фракція "Голос" у Верховній Раді ініціювала збір підписів за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової у зв'язку з вироком Стерненку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА