16:57 17.03.2021

Понад 90% українців вважають тарифи на електроенергію та газ завищеними

2 хв читати
Понад 90% українців вважають тарифи на електроенергію та газ завищеними

Переважна більшість громадян України вважає, що тарифи на електроенергію, газ і тепло для населення є завищеними, свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова з 5 до 9 березня.

За даними дослідження, 93% українців вважають, що тарифи на електроенергію, газ і тепло для населення завищені, 3% вважають їх хорошими, а 0,4% ˗ заниженими. Зокрема, що нижчим є рівень добробуту респондентів, то частіше вони вважають їх завищеними, ˗ частка таких зростає від 81% серед тих, хто відповів, що загалом живе забезпечено, до 95% серед представників найбідніших прошарків.

Згідно з опитуванням, найчастіше основну відповідальність за зростання комунальних тарифів громадяни покладають на уряд країни (29% опитаних) і президента України (24%), 13% покладають відповідальність на Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), 9,5% ˗ на Верховну Раду, 7% ˗ на енергетичні компанії, 6% ˗ на компанії, що надають комунальні послуги, 5% ˗ на НАК "Нафтогаз України".

Водночас частіше відповідальність на президента за зростання комунальних тарифів покладають представники електорату опозиційних партій.

Також що нижчим є рівень добробуту респондентів, то частіше вони покладають відповідальність за зростання комунальних тарифів на президента (частка таких зростає від 22% серед тих, хто відповів, що загалом живе забезпечено, до 33% серед тих, хто відповів, що їхній родини не вистачає грошей навіть на необхідні продукти) та на уряд (відповідно 25% та 36%).

Так, найчастіше респонденти вважають, що справедливі тарифи на електроенергію, газ і тепло насамперед має забезпечувати уряд (31%) і президент (28%). Ще 20% називають НКРЕКП, 11% ˗ Верховну Раду, 3% дотримуються думки, що ніхто не повинен цим опікуватися, і тарифи мають формуватися за законами ринку.

Дослідження проведене методом "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей, за вибіркою, що представляє доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА