21:03 17.03.2021

Міжнародна група з координації допомоги жертвам збитого в Ірані українського літака ретельно вивчить фінальний звіт про авіакатастрофу

3 хв читати
Міжнародна група з координації допомоги жертвам збитого в Ірані українського літака ретельно вивчить фінальний звіт про авіакатастрофу

Міжнародна група з координації допомоги жертвам збитого в Ірані літака авіакомпанії "МАУ", що слідував рейсом PS752, взяла до відома оприлюднений Тегераном 17 березня остаточний технічний звіт про причини автокатастрофи, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

"Ми, міністри, що представляють Афганістан, Канаду, Швецію, Україну та Велику Британію, взяли до відома остаточний звіт про розслідування безпекових аспектів, оприлюднений Ісламською Республікою Іран, щодо збиття рейсу "Міжнародних авіаліній України" 752 (PS752)", - наводять у МЗС офіційну заяву міжнародної групи, оприлюднену в середу.

Там додають, що держави Координаційної групи тепер "ретельно вивчатимуть" цей звіт і його висновки.

"Координаційна група продовжуватиме вимагати від Ісламської Республіки Іран підзвітності та прозорості за цю трагедію та справедливості для жертв", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, вранці 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий у районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту.

На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Ірану проект технічного звіту стосовно обставин катастрофи літака Boeing 737 "МАУ", яка сталася поблизу Тегерану 8 січня 2020 року.

У лютому ЗМІ оприлюднили аудіозапис, на якому людина, яку джерела впізнають як міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Заріфа, обговорює можливість того, що знищення рейсу PS752 було умисним актом. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що органи досудового розслідування та прокуратури України досліджують аудіозапис.

17 березня 2021 року Іран оприлюднив остаточний технічний звіт про причини катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752, який був розкритикований міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

"Сьогодні Іран оприлюднив остаточний звіт за результатами технічного розслідування катастрофи українського рейсу "МАУ" PS 752 біля Тегерана. Раніше Україна направляла іранській стороні понад 90 сторінок зауважень та пропозицій до проекту цього звіту та наполягала, щоб Іран долучив їх до фінального документа, але те, що ми сьогодні побачили в оприлюдненому звіті - не що інше, як цинічна спроба приховати істинні причини збиття нашого літака", - зазначив український дипломат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА