10:09 25.03.2021

Українські полярники у 26-й раз вирушили в річну експедицію на станцію "Академік Вернадський"

2 хв читати
Українські полярники у 26-й раз вирушили в річну експедицію на станцію "Академік Вернадський"

Учасники 26-ї Української антарктичної експедиції вирушили на станцію "Академік Вернадський".

"24 березня на станцію "Академік Вернадський" вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція (УАЕ). Її учасники проведуть в Антарктиці приблизно 13 місяців. Команда знову є наймолодшою серед усіх попередніх експедицій", - йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки.

Керівником експедиції буде рекордсмен за кількістю зимувань на станції "Академік Вернадський" - вчений-геофізик із Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде дев'ята річна експедиція. Гаврилюк також буде найстаршим членом команди та зустріне на станції 49-й день народження.

За словами директора Національного антарктичного наукового центру Євгена Дикого, минулого року до Антарктики відправили наймолодшу експедицію за всі роки - середній вік учасників становив 37 років. Цього року у 26-ї експедиції середній вік ще менше - майже 36, а молодшому учаснику у квітні виповнюється 25.

Загалом у 26-ї експедиції буде 12 учасників: сім вчених, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та системний адміністратор. Серед них одна жінка - біолог Оксана Савенко, яка їде на зимування вже вдруге.

В експедиції найбільше представників Харківської області - троє, з Києва та Чернігівської області - по два учасники. Також по одному учаснику з Вінницької, Запорізької, Полтавської, Київської та Львівської областей.

Основними завданнями учасників річної експедиції є: проведення щоденних вимірювань; проведення запланованих досліджень; підтримка роботи станції. Заплановані дослідження за п'ятьма основними напрямами: геокосмічні; геолого-геофізичні; гідрометеорологічні; океанографічні; біологічні.

Буде також започатковано низку нових досліджень. Зокрема, з використанням потужного метеорадару проводитиметься вивчення формування хмар та опадів, а за допомогою гідрофонів вивчатимуть "мови" та "діалекти" китів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА