12:38 25.03.2021

Понад 40% українців критично ставляться до вакцинації проти коронавірусу - опитування

2 хв читати
Понад 40% українців критично ставляться до вакцинації проти коронавірусу - опитування

 Думки українців щодо вакцинації проти коронавірусної інфекції розділилися практично порівну: 41% висловилися критично, у той час як 37% заявили про лояльність до вакцинації. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

Зазначається, що критиків щеплень відносно більше серед молодої та середньої вікової категорії (18-49 років), серед жінок, жителів Півдня та Сходу, виборців партій Шарія та Мураєва, "Опозиційної платформи - За життя". При цьому найбільш лояльними до вакцинації є прихильники "Європейської солідарності", партії Гройсмана та "Голосу".

При цьому початок кампанії з вакцинації дещо підвищив готовність українців робити щеплення від коронавірусу: 37% готові зробити щеплення платно, 47% - готові вакцинуватися безкоштовно. Для порівняння, у лютому ці показники становили 32% і 39% відповідно. Половина опитаних не готова вакцинуватися навіть безкоштовно.

Водночас, якщо держава страхуватиме від побічних ефектів, готовність безкоштовно робити щеплення зростає до 57%, 40% - все одно не готові.

Що стосується якості вакцин, майже половина респондентів більше довіряють вакцинам, виготовленим у Великій Британії, США та країнах Європейського Союзу, не довіряють – приблизно 20%. Вакцинам, зробленим в Індії, довіряють 30%, не довіряють - 45%, вагалися з відповіддю - 23%. Вакцинам із Китаю довіряють 17%, не довіряють - 35%, не змогли відповісти - 46%.

Російським вакцинам довіряють найменше - довіру їм висловили 19%, недовіру - 58%, вагалися з оцінкою - 24%. Відносно більше прихильників вакцини, виготовленої в РФ, серед жителів Півдня та Сходу, старших опитаних, супер-критиків процесу вакцинації від коронавірусу, виборців партії "Опозиційна платформа - За життя", партій Шарія та Мураєва.

Готовність зробити щеплення вакциною Covieshield висловили 27% респондентів, 67% не готові погодитися на цей препарат. Хоча загалом щепитися від COVID-19 більше готові старші опитані, в готовності робити щеплення Covieshield ця тенденція зникає, особливо в категорії старших жінок.

Головними причинами неготовності щепитися від коронавірусу респонденти називали недовіру вакцині, що застосовується в Україні, та страх побічних ефектів (майже половина опитаних). Не довіряють владі загалом і сумніваються, що вакцина захистить від нових видів вірусу, 20% опитаних. 13% респондентів не довіряють вакцинації загалом.

Опитування проводилося у період 18-19 березня 2021 року методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом було опитано 1500 респондентів, які репрезентують населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА