15:13 06.04.2021

Генпрокурор про справу замовників убивства Шеремета: Свідчення білоруського інформатора буде враховано

3 хв читати
Генпрокурор про справу замовників убивства Шеремета: Свідчення білоруського інформатора буде враховано

Свідчення колишнього співробітника білоруського спецпідрозділу Ігоря Макара буде враховано в рамках розслідування кримінальної справи про замовників убивства журналіста Павла Шеремета, з появою "білоруського сліду" до розслідування буде ґрунтовний підхід, заявляє генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Слідство враховуватиме все у своєму розслідуванні, безумовно, і ці свідчення також. Враховуючи те, що до справи надто багато запитань, а з появою так званого білоруського сліду - це вже міжнародна політика, ми підходитимемо до розслідування дуже ґрунтовно. Слідство вивчає все", - сказала Венедіктова в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про те, наскільки важливими для розслідування справи замовників убивства Шеремета є свідчення білоруського інформатора та чи врахує їх слідство.

Генпрокурор наголосила: "Справа резонансна і з точки зору громадянської позиції, і з точки зору правоохоронних органів, тому що, як ви знаєте, була справа і щодо фальсифікації матеріалів слідством. Але це була оціночна історія, яку подавала сторона захисту".

Як повідомлялося, 4 січня 2021 року інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на оприлюднені аудіозаписи та бельгійське видання EUobserver повідомило про те, що вбивство Шеремета готували спецслужби Білорусі. Як випливає із запису розмов голови Комітету держбезпеки Білорусі в 2008-2012 році Вадима Зайцева, переданих "Українській правді" білоруською опозицією, секретні служби Білорусі в 2012 році за наказом президента Білорусі Олександра Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою Шеремета, що було здійснено за чотири роки.

Пізніше того самого дня Національна поліція України повідомила, що отримала інформацію про можливих замовників убивства журналіста Павла Шеремета - документи та аудіозаписи, зроблені не пізніше за 2012 рік.

У відомстві також повідомили, що слідство отримало дозвіл на проведення слідчих дій в одній із країн Європи, а розпорядника переданої інформації запросили для проведення слідчих дій.

Того самого вечора екс-співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який поширив аудіозаписи і направив їх для розслідування в Україну та Європейський Союз, заявив про готовність прибути до Києва і надати свідчення.

У Нацполіції України повідомили, що зацікавлені в отриманні додаткової інформації, яка може стосуватися замовників убивства Шеремета в Києві, було проведено слідчі дії з особою, яка є розпорядником аудіозапису, на якому нібито посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів.

Уранці 20 липня 2016 року в центрі Києва було підірвано машину, у якій перебував Шеремет. Журналіст загинув на місці незабаром після вибуху. Про підозру у вбивстві Шеремета повідомлено трьом особам: військовій медсестрі Яні Дугарь, волонтеру та дитячому медику Юлії Кузьменко, а також музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку. Досудове слідство стосовно підозрюваних було завершено 22 травня 2020 року. Жоден з обвинувачених своєї провини в причетності до вбивства Шеремета не визнає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА