17:11 06.04.2021

Прибічники Стерненка звинуватили Венедіктову в бажанні ввести в оману громадськість і міжнародних партнерів

4 хв читати
Прибічники Стерненка звинуватили Венедіктову в бажанні ввести в оману громадськість і міжнародних партнерів

Прибічники засудженого активіста Сергія Стерненка звинуватили генерального прокурора України Ірину Венедіктову в бажанні ввести в оману міжнародних партнерів і українську громадськість.

Відповідну заяву було оприлюднено в офіційному Telegram-каналі Стерненка, який зараз тимчасово ведуть його прибічники, у відповідь на висловлювання Венедіктової, озвучені нею в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" вона (Венедіктова - ІФ) заявила: "Наразі на моєму особистому контролі буде провадження з розслідування посягань на Стерненка. Ми подивимося, наскільки можна прискорити процес пошуку замовників, організаторів переслідування, замахів на Стерненка". Також вона сказала, що три кримінальні провадження щодо замахів на Стерненка об'єднані в одне й передані для розслідування до СБУ. Це не відповідає дійсності", - йдеться в заяві прибічників Стерненка, оприлюдненій у вівторок.

У ній уточнюється, що "є декілька фактів, на які треба звернути увагу". Одним із таких фактів прибічники Стерненка називають те, що справи за нападами на засудженого активіста передали в одеську поліцію.

"Буквально минулого тижня до Сергія в СІЗО приходив слідчий одеської поліції Рожко для проведення "слідчих дій". Це був додатковий допит у справі першого нападу на Стерненка, коли двоє невідомих відкрили двері його авто й завдавали йому ударів битою з лезом. Допит, до речі, був лише формальністю", - зазначають прибічники засудженого активіста.

Вони нагадують, що перший напад на Сергія Стерненка стався 7 лютого 2018 року, уточнюючи, що за три роки, які минули відтоді, "правоохоронці не зробили нічого".

"У них немає жодних підозрюваних, жодних зачіпок. Більше того – колишній начальник відділку поліції, де була справа спочатку, в обличчя казав Сергію, що вони не будуть розслідувати справу, бо вважають, що Стерненко сам "інсценував напад", - наголошують активісти.

Вони додають, що схожа ситуація склалася і у справі другого нападу на Сергія, коли йому стріляли в шию 1 травня 2018 року.

"Єдина людина, яка зараз перебуває під вартою, – це Баймукашев Абзал. Його Стерненко зміг затримати власноруч і передати поліції. Утім, за майже три роки справу навіть не почали розглядати по суті в суді", - йдеться в заяві.

У ній також згадується третій напад на Стерненка, одного з підозрюваних у якому спочатку не затримали, а потім узагалі "дали втекти за кордон".

"І все це – лише верхівка айсберга, бо про організаторів і замовників цих нападів за ці три роки ніхто навіть не намагався шукати. Бо, очевидно, слідство занадто зайняте фабрикацією проваджень проти громадських активістів. Такі гучні заяви генерального прокурора покликані ввести в оману суспільство та міжнародних партнерів: не було і не буде справжнього та фахового розслідування нападів на Сергія Стерненка, оскільки це не на користь проросійським силам, які кинули його за ґрати", - наголошують активісти.

Вони зазначають, що " на Сергія нападали тричі, й жоден з нападників, організаторів та замовників не отримав вироку, але вирок отримав Сергій — за вигадані "300 гривень".

Як повідомлялося, в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевнила, що кримінальні справи з розслідування замахів на активіста Сергія Стерненка перебуватимуть на її особистому контролі, й буде зроблено все, щоб притягнути до відповідальності осіб, які скоїли замах на Стерненка.

"Для мене кейс щодо Стерненка дуже важливий, тому що траєкторія руху цього кримінального провадження двостороння - сам Стерненко був у статусі підозрюваного, а пізніше отримав вирок суду, але що слідство думає про тих, хто скоював злочин щодо самого Стерненка? Відмовчуватися я не дозволю. Наразі на моєму особистому контролі буде провадження з розслідування замахів на Стерненка. Ми подивимося, наскільки можна прискорити процес пошуку замовників, організаторів переслідування, замахів на Стерненка", - зазначила генпрокурор.

За її словами, три кримінальних справи щодо замахів на Стерненка об'єднано в одну й передано для розслідування до СБУ.

11 червня 2020 року Стерненка викликали на допит до Служби безпеки України, де йому повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Йдеться про події 2018 року в Одесі, коли на нього було скоєно напад. Один із нападників помер. За версією слідства, дії Стерненка були не лише самообороною, оскільки він наздогнав одного з нападників і смертельно поранив.

15 червня Шевченківський районний суд Одеси обрав Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту терміном на 60 діб. 18 грудня минулого року суд відправив активіста під нічний домашній арешт.

Пізніше Стерненку було також висунуто обвинувачення у викраденні депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербича.

23 лютого 2021 року Приморський районний суд Одеси засудив його до семи років позбавлення волі, визнавши винним у викраденні Щербича. Крім того, за рішенням суду, в активіста конфісковано половину всього належного йому майна. 5 березня Стерненко подав апеляцію на судовий вирок.

Після вироку Стерненку в Києві відбувалися протестні акції на підтримку активіста.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА