21:05 21.04.2021

Верховний Суд постановив скасувати рішення суду першої інстанції про бездіяльність ЦВК щодо встановлення результатів виборів в окрузі №87

3 хв читати

Верховний Суд України постановив скасувати рішення суду першої інстанції, яким було визнано бездіяльність Центральної виборчої комісії України (ЦВК) і на неї було покладено зобов'язання встановити результати виборів та визнати обраним народного депутата в окрузі №87 (центр - Надвірна Івано-Франківської області).

Як повідомляється на сторінці Верховного Суду у Facebook, на засіданні у середу була задоволена апеляційна скарга, подана Центрвиборчкомом та представником кандидата Олександра Шевченка на рішення суду першої інстанції за позовом партії "Слуга народу", яка оскаржила діяльність ЦВК.

"Суд першої інстанції, частково задовольнивши позов, визнав протиправною бездіяльність ЦВК, допущену з 15 квітня, і зобов’язав її встановити результати виборів та визнати обраним народного депутата в окрузі. Це рішення в апеляційному порядку оскаржила ЦВК та адвокат - представник кандидата в народні депутати України Олександра Шевченка. Верховний Суд задовольнив апеляційні скарги повністю", - йдеться у повідомленні.

У Верховному Суді зазначили, що з 12 квітня до моменту звернення позивача з цим позовом (15 квітня) тривали судові процеси в адміністративних справах, які вплинули на встановлення підсумків та результатів проміжних виборів народного депутата України в окрузі №87, що відбулися 28 березня.

"Верховний Суд дійшов висновку про те, що станом на дату звернення позивача до суду із цим позовом ЦВК не було допущено протиправної бездіяльності щодо невстановлення результатів виборів, оскільки наявні судові спори, що тривали, і наявність об’єктивної необхідності з’ясування всіх обставин встановлення підсумків голосування та забезпечення законного й достовірного встановлення результатів виборів мали суттєве значення та вплив на визначення результатів виборів... Тому рішення суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог необхідно скасувати з ухваленням нового рішення в цій частині - про відмову у задоволенні позовних вимог", - повідомили у суді.

Як повідомлялося, в окрузі №87 на довиборах до парламенту перемогу здобув представник партії "Слуга народу" Василь Вірастюк, набравши 31,25% голосів. Його конкуренти – представник від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко та представник Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Руслан Кошулинський – набрали 29,69% та 28,86% відповідно. Центральна виборча комісія України на засіданні 5 квітня визнала вибори в окрузі такими, що відбулися.

Перед тим Івано-Франківський окружний суд розглянув декілька справ стосовно рішень про перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях, які ухвалила ОВК №87 під час встановлення підсумків голосування. Усі розглянуті справи було відкрито за позовами кандидата Шевченка. У більшості випадків (щодо шести дільниць) рішення суду першої інстанції - дії ОВК визнати правомірними, позивачу повністю відмовити в задоволенні позовів. Ці рішення були оскаржені.

Згодом Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправними і скасував усі постанови ОВК №87 про визнання голосування на п'яти дільницях недійсними. У Громадянській мережі "ОПОРА" повідомили, що на деяких з них за результатами повторного підрахунку голосів було встановлено невідповідність кількості бюлетенів за кандидата Шевченка.

16 квітня ЦВК прийняла для оброблення протокол окружної виборчої комісії №87 із позначкою "Уточнений". Голова комісії Олег Діденко розповів про наявність двох судових справ щодо складання уточненого протоколу окружною комісією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА