16:51 22.04.2021

У США затримано учасників злочинної організації, що викрали з банківських сейфів в Україні майно на понад $30 млн

4 хв читати
У США затримано учасників злочинної організації, що викрали з банківських сейфів в Україні майно на понад $30 млн

У США заарештовано трьох учасників злочинної організації, яка здійснювала крадіжки з банківських депозитних сейфів на території країн Східної Європи та Азії. Їм пред'явлено обвинувачення у "відмиванні" на території США злочинних доходів на суму понад $30 млн, повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

За даними слідства, до складу злочинної організації входить щонайменше 25 осіб. Лише у 2015-2016 роках у Києві жертвами злочинців стала 51 людина, із банківських сейфів яких було викрадено майно на майже 170 млн грн.

"Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що приблизно у 2012-2015 роках, двоє громадян України, які водночас є громадянами США, проте не вийшли з громадянства України, вирішили систематично таємно викрадати чуже майно з індивідуальних (банківських, депозитних) сейфів, проникаючи до банківських сховищ. Усвідомлюючи, що вчинення запланованих злочинів можливе лише за об'єднання зусиль групи осіб, зловмисники створили стійке ієрархічне злочинне об'єднання - злочинну організацію з детальним розподілом ролей кожного учасника, координації їхніх дій, забезпеченням фінансування злочинної діяльності та порядок розподілу коштів, отриманих унаслідок вчинення злочинів. Учасники організації дотримувалися чітких правил злочинного об'єднання, заходів конспірації та прикриття діяльності", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що в період із червня 2015 року до березня 2018 року організатори схилили до участі в злочинній організації щонайменше 25 осіб, зокрема ще одного громадянина України, який також є громадянином США.

"У 2015-2016 роках учасники цієї злочинної організації підготувалися та вчинили таємне викрадення майна 51 фізичної особи з індивідуальних банківських сейфів десяти банківських установ у м. Києві на загальну суму 169,181 млн грн, що становить $34,869 млн. Крім того, за інформацією української поліції, зловмисники вчинили злочини на території інших країн приблизно на таку саму суму. Зловмисники викрадали грошові кошти в національній та іноземній валюті, золоті вироби, зокрема ювелірні, монети та золоті зливки тощо", - повідомляють правоохоронці.

Протягом усього періоду діяльності учасники організації вчиняли й інші злочини, необхідні для викрадення коштів і цінностей із банківських сховищ, - зокрема, йдеться про підроблення документів, насамперед паспортів громадян України та документів про оренду банківських сейфів, і про використання завідомо підроблених документів.

Крім того, учасники злочинної організації від початку 2015 року до жовтня 2018 року вчиняли аналогічні злочини на території Молдови, Білорусі, Македонії та Латвії.

Також зловмисники підготувалися до таємного викрадення майна в особливо великих розмірах зі сховищ банківських установ на території Грузії, Узбекистану та Азербайджану, проте їм не вдалося здійснити викрадення через те, що українські поліцейські попередили правоохоронців цих країн про підготовку таких злочинів.

У рамках досудового розслідування на території України до суду було передано обвинувальні акти стосовно шести осіб. Ще щодо чотирьох осіб виконуються запити на надання міжнародної правової допомоги, направлені на виконання до департаменту юстиції США. Зокрема, запити виконуються щодо учасників злочинної організації, які після вчинення злочинів на території України, з метою уникнення кримінальної відповідальності, виїхали до США. Це троє громадян України, які також є громадянами США, - двоє організаторів та один виконавець, а також ще один громадянин США. Усі вони залишили територію України в 2015 та 2018 роках.

У 2019 році цим особам слідчі ГСУ заочно повідомили про підозру в злочинах, вчинених на території України, Узбекистану та Азербайджану. Також українські поліцейські зібрали матеріали для притягнення їх за злочин, вчинений на території Латвії.

У 2020 році їх було оголошено в міжнародний розшук. Їм було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім того, під час досудового розслідування було заарештовано й засуджено за вчинення вищезгаданих злочинів ще п'ятьох осіб на території Латвії, Узбекистану та Азербайджану. Чотирьох із них затримали на підставі інформації, переданої українськими поліцейськими.

У 2018, 2020 та 2021 роках на території України правоохоронці здійснили обшуки за місцем проживання учасників злочинної організації, в результаті чого було вилучено речові докази.

Водночас поліцейські встановили, що учасники цієї злочинної організації, зокрема троє осіб з подвійним громадянством України та США, легалізували викрадене майно - придбали рухоме і нерухоме майно на території України та США, зокрема і на своїх родичів.

У 2020 році Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно двох організаторів, яке перебуває на території України.

Наразі трьом заарештованим у США підозрюваним загрожує до 20 років позбавлення волі лише на території США. У місцях їх проживання здійснено обшуки, вилучено знаряддя злочинів, а також майно, придбане на кошти, одержані злочинним шляхом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА