21:06 29.04.2021

АМКУ рекомендував медіагрупам утриматися від синхронного безпідставного припинення договорів із провайдерами

3 хв читати
АМКУ рекомендував медіагрупам утриматися від синхронного безпідставного припинення договорів із провайдерами

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував найбільшим медіагрупам утриматися від одночасного або синхронного безпідставного припинення договорів із провайдерами, повідомляється в рекомендації, оприлюдненій на сайті АМКУ в четвер увечері.

На думку комітету, рейтингові програми телеканалів є основним "товаром" для провайдерів, оскільки вони популярні серед населення.

В АМКУ зазначають, що якщо договори буде розірвано, то провайдери, що надають абонентам послуги кабельного телебачення, не зможуть включати ці телеканали в абонентські пропозиції. Відповідно провайдери, у яких залишиться право на ретрансляцію телеканалів медіагруп, зможуть отримати конкурентні переваги перед іншими провайдерами, у яких не буде таких прав.

"Такі одночасні/схожі дії медіагруп можуть бути кваліфіковані як антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання", - наголошують в АМКУ.

З метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції АМКУ надав рекомендації ТОВ "1+1 Інтернет", ТОВ "Медіа група Україна", ТОВ "Старлайт Діджитал" і ТОВ "Національний контент центр", які від імені медіагруп укладають договори з провайдерами, - утриматися від одночасного/синхронного безпідставного припинення договорів із провайдерами.

В АМКУ зазначили, що до комітету почала надходити інформація про практично одночасне попередження медіагруп, які мають права на найбільш "рейтингові" телеканали, про розірвання договорів з окремими провайдерами.

При цьому причини розірвання договорів не зазначаються.

За даними АМКУ, основні телеканали, що мають найбільшу популярність серед населення, це: "1+1", "2+2", "ТЕТ", "ПлюсПлюс", "Бігуді", "УНІАН", "Україна", "НЛО TV", "Індиго TV", "СТБ", ICTV, "Новий канал", "ОЦЕ", "М1", "М2", "Інтер", "К1", "К2", "НТН", "Мега", "Ентер-Фільм", "Піксель TV", ZOOM - що належать медіагрупам "1+1 Media", "Медіа група Україна", StarLightMedia та Inter Media Group.

Як повідомлялося, раніше провайдер Lanet повідомив про припинення трансляції телеканалів чотирьох найбільших медіагруп - StarLightMedia, "Медіагрупа Україна", "1+1 media" та Inter Media Group - у зв'язку з неможливістю досягти згоди в переговорах.

У Lanet вважають, що найбільші медіагрупи вступили в змову і "рухають телеком-ринок до монополізації, знищуючи дрібних ТВ-гравців і усуваючи незручних".

Голова правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Анатолій Пятніков у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" висловив думку, що погоджене й необґрунтоване підвищення роялті та втручання у господарську діяльність ТОВ "Мережа Ланет" (Lanet) з боку медіагруп StarLightMedia, "Медіа Група Україна", 1+1 media та Inter Media Group мають ознаки протиправної картельної змови.

"Змова одних учасників ринку проти інших у перспективі не може привести ні до чого хорошого. Хоч би які завдання вони перед собою ставили. Всі уважно спостерігатимуть за цим кейсом, і якщо Lanet знайде рішення, яке допоможе йому зберегти абонентську базу, відключивши медіагрупи, багато хто може піти цим шляхом. На ціну для споживача це, звісно, вплине, вже впливає. Ціну давно визначає не ринок, ціни провайдерам диктують медіагрупи", - повідомив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА