08:19 08.05.2021

ЄС розвиває свою військову складову у взаємодії з НАТО

2 хв читати
ЄС розвиває свою військову складову у взаємодії з НАТО

Уперше в програмі держав-членів Євросоюзу, спрямованої на співпрацю в сфері безпеки і оборони (PESCO), взяли участь країни, які не входять в ЄС - США, Канада і Норвегія, заявив у п'ятницю глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Реальність така, що ми повинні підготуватися до життя в світі, в якому виникають нові небезпеки і загрози, з якими можна боротися тільки разом", - написав він у своєму блозі після наради міністрів оборони країн ЄС, що відбулася напередодні за участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Одним з прийнятих рішень, за словами Борреля, є участь трьох названих членів НАТО в проекті військової мобільності, який передбачає обмін досвідом стосовно організації пересування військ.

Міністри оборони обговорили кроки щодо посилення ролі ЄС як "всебічного гравця" в сфері безпеки, включно з розвитком проекту "Стратегічний компас" - першої військової концепції союзу, випливає з повідомлення.

Боррель також повідомив, що запропонував три напрями з підвищення ефективності оперативної взаємодії учасників PESCO:

- Поділ тягаря між союзниками з метою прискорення процесу прийняття рішень військовими структурами ЄС і забезпечення всіх місій і операцій, що проводяться ЄС, необхідними засобами.

- Посилення гнучкості. Боррель навів як приклад "скоординовану морську присутність", поточний пілотний проект у Гвінейській затоці і його можливе використання в Індо-Тихоокеанському регіоні.

- Готовність до більш швидкого розгортання місій і операцій ЄС у різних частинах світу.

Міністри, зазначив Боррель, обговорили ідею "сил початкового наступу": близько 5 тис. військовослужбовців з постійною бойовою групою з 2,5 тис. осіб, яка формується за принципом ротації на шість місяців.

Крім того, на неформальній зустрічі за участю генсека НАТО міністри обговорювали Західні Балкани, Ірак і Центральне Середземномор'я, обмінялися інформацією щодо ситуації в Афганістані, підсумував Боррель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА