20:53 08.05.2021

Лідери країн ЄС заявили про значний прогрес в європейському виробництві вакцин від COVID-19

2 хв читати
Лідери країн ЄС заявили про значний прогрес в європейському виробництві вакцин від COVID-19

"Соціальний саміт" ЄС, що завершився в суботу в Порту, голова Європейської ради Шарль Мішель розцінив як "важливий етап в історії європейського будівництва".

На підсумковій прес-конференції після завершення цієї неформальної зустрічі європейських лідерів глава Євроради визнав за необхідне повернутися до обміну думками глав держав і урядів країн ЄС, що відбувся напередодні, про боротьбу проти COVID-19 і позначив основні пункти цього обговорення.

"Першим пунктом у загальному плані ми констатуємо значний прогрес в європейському виробництві і розподілі доз вакцин. Це вітали всі делегації, що відзначили важливу роль, яку зіграла в цьому питанні Європейська комісія", - сказав Мішель.

Крім того, він зазначив на увазі, приділеній попередженню і боротьбі проти варіантів коронавірусу. Лідери країн ЄС обговорили роботу зі створення "зеленого цифрового сертифікату" вакцинації і домовилися повернутися до цього питання на саміті Євросоюзу 25 травня. Також йшлося про зобов'язання Європейського союзу в плані міжнародної солідарності в антикоронавірусній боротьбі.

Європейські керівники, продовжив Мішель, говорили про ініціативу виключення з правила інтелектуальної власності по вакцинам проти COVID-19, обговорюваної у світі за останні дні.

"Щодо цього були висловлені різні думки. Ми рішуче налаштовані підтримати все, що може привести до збільшення виробництва в світовому плані і швидкому постачанні вакцинами. Проте, що стосується короткострокової перспективи, багато хто з нас, учасників наради, вважають, що це не є чудодійним вирішенням усіх питань. Однак, само собою, ми залишаємося налаштовані на конкретні дебати", - зазначив голова Європейської ради.

Наступним важливим розділом цієї наради в Порту він назвав "соціальні зобов'язання" ЄС. Цим, за його словами, як символом дій Європейського союзу в соціальній області був відзначений перший день роботи саміту. "Ми проходимо новий важливий етап у напрямку більш соціальної Європи", - заявив Мішель, додавши, що дискусії були "насиченими і гарячими".

Він повідомив, що Європейська комісія запропонувала план дій у соціальній сфері, який ляже в основу демократичних дебатів в Європі в найближчі місяці.

Глава Євроради також відзначив саміт Євросоюз-Індія, який відбувся на другий день у рамках цієї зустрічі ЄС на вищому рівні, який "відкрив нову сторінку" у відносинах сторін. Досягнуто домовленості про початок переговорів щодо важливих аспектів економічного співробітництва.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА