12:33 12.05.2021

Укрфонд досліджень профінансував розробку двох ковідних вакцин, третю фінансує бізнес - Ляшко

2 хв читати
Укрфонд досліджень профінансував розробку двох ковідних вакцин, третю фінансує бізнес - Ляшко

Український фонд досліджень профінансував на конкурсній основі розробку двох вакцин від COVID-19, третю розробку фінансує бізнес, повідомив в інтерв'ю виданню "Сьогодні" заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Заступник міністра уточнив, що фонд фінансує розробки Інституту біології клітини у Львові, який очолює академік Андрій Сибірний.

"Він розробляє вакцину, де білок коронавірусу вирощується на дріжджах. Наразі науковці проводять дослідження в лабораторних умовах до вересня. А потім почнеться процес виготовлення лікарської форми і проведення доклінічних досліджень, спочатку на тваринах", - сказав він.

Друга вакцина, за словами Ляшка, розробляється в Інституті біохімії ім. Палладіна, який очолює академік Сергій Комісаренко.

"Там розробляється вакцина за схожим принципом, але за іншою технологією. Результат очікується на осінь. Також цей інститут висловив готовність провести розробку власної мРНК-вакцини. Наразі вони шукають можливість як це зробити, зокрема, на базі вітчизняних заводів з виробництва білкової субстанції", - сказав він.

Ляшко повідомив, що третя вакцина - це розробка Михайла Фаворова і компанії "Діапроф-Мед", яку не фінансує держава. "Вони задекларували, що у них відбулася нейтралізація вірусу на клітинах. Вони зараз на стадії виробництва лікарської форми, щоб розпочати клінічні випробування", - сказав він.

Заступник міністра також повідомив, що МОЗ провело переговори з кількома посольствами й очікує певних рішень про можливість трансферу технологій виробництва вакцин від COVID-19 в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА