07:08 13.05.2021

Євросоюз вважає, що Росія прагне де-факто інтегрувати частину України

2 хв читати
Євросоюз вважає, що Росія прагне де-факто інтегрувати частину України

Євросоюз стверджує, що Росія намагається поступово поглинути частину східної України, повідомило в середу агентство Bloomberg з посиланням на документ, представлений Брюсселем цього тижня державам-членам.

У цьому документі, за даними агентства, "ЄС заявляє, що такі кроки Кремля, як організація незаконних виборів і видача паспортів місцевим жителям," спрямовані на інтеграцію де-факто непідконтрольних уряду територій України в Росію".

Як випливає з повідомлення, Європейська зовнішньополітична служба підготує доповідь з цього питання.

У документі ЄС представлені варіанти, які Євросоюз може зробити "для підвищення стійкості України до російської агресії", зокрема, "посилення підтримки в боротьбі з гібридними погрозами, включно з протидією кіберзагрозам і дезінформації".

Йдеться також про допомогу українській програмі вакцинації від коронавірусу, "особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну і соціально-економічну кризу".

Пропонується сприяння у підвищенні енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії; посилення заходів щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям Криму і низки районів Донбасу; розгляд питання про дозвіл Україні брати участь у деяких проектах ЄС у сфері безпеки.

Згідно з документом, подальші санкції ЄС проти Росії залежатимуть від "подальшого серйозного погіршення ситуації щодо суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України".

Bloomberg посилається на ще одну внутрішню записку ЄС. Вона пов'язана з українським проханням до Брюсселю підтримати Київ у його прагненні вступити в НАТО. Як стверджує агентство, постпреди країн ЄС у комітеті з економічної політики і безпеки під час обговорення цього документа у вівторок висловили різні думки. Одні повністю виступили на підтримку, інші зазначили на недостатності зусиль України з реалізації реформ, як, наприклад, боротьби з корупцією, і на те, що пропонована співпраця з Києвом у сфері програм безпеки ЄС вимагає більш глибокого обговорення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА