12:10 13.05.2021

Кличко вважає обшуки на комунальних підприємствах тиском на столичну владу та особисто на нього

4 хв читати
Кличко вважає обшуки на комунальних підприємствах тиском на столичну владу та особисто на нього

Мер Києва Віталій Кличко назвав обшуки на комунальних підприємствах тиском на столичну владу та придушенням місцевого самоврядування, а також особистим тиском на нього.

"Що стосується подій навколо міської влади. Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть у махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їхніх керівників. Це якісь нальоти!" - наводить слова Кличка його прес-служба.

Мер нагадав, що обшуки відбулися у "Київзеленбуді", у КП "Спецжитлофонд", у "Київавтодорі", "Київському інституті земельних відносин", "Київміськсвітлі" та в департаментах земельних ресурсів та соціальної політики.

"Сьогодні о шостій ранку увірвалися додому до головного архітектора Києва. Приходили додому і до голови виконкому партії "УДАР". Шукають корупцію?! Як блискавично і масово знайшлися якісь "справи", що не витримують жодної правової критики... Насправді те, що відбувається, - це тиск на столичну владу та придушення місцевого самоврядування. Тиск на мене особисто!" - зазначив мер.

За словами Кличка, Київ вивчає питання про запровадження виконкомів, із чим пов'язаний тиск влади на нього.

Мер Києва пояснив, що це і стало причиною розгортання "брудної кампанії - з обшуками, потоками брехні та маніпуляціями, спробою дестабілізувати роботу міської влади".

"У таких випадках звертаються до гаранта Конституції щодо забезпечення дотримання законності. Але тут зрозуміло, що такі дії схвалені на найвищому рівні. Я звертаюся до правоохоронних органів. Коли ви виконуєте чиїсь накази і доручення, - злочинні накази, і ви це знаєте, - пам’ятайте, що рано чи пізно доведеться відповідати за законом! Тому не треба так брутально його порушувати. А тим, хто хоче мене, так би мовити, "потренувати", скажу: я тренувався, ще коли ви в школу ходили. Тому перебуваю у відмінній формі!" - зазначив Кличко.

Мер також наголосив, що такі дії щодо міської влади не залишаться без уваги та оцінки міжнародних партнерів.

"Тому що про яку демократію та місцеве самоврядування ми можемо говорити?! Цей "серіальчик" не покращує імідж України як європейської держави. Сценарій - непрофесійний, треба коригувати", - додав Кличко.

12 травня Київська міська прокуратура повідомила про проведення обшуків у декількох департаментах Київської міської державної адміністрації (КМДА) і комунальних підприємствах одразу за шістьма не пов'язаними між собою кримінальними справами, у деяких із них - із податковою поліцією, а у деяких - з Нацполіцією.

Крім того, про обшуки прокуратури та інших правоохоронців у своїй квартирі та квартирі колишньої дружини, з якою він розлучений понад 20 років, повідомив голова виконкому партії "УДАР" Віталія Кличка, екс-народний депутат Артур Палатний.

Згідно з даними прокуратури, зокрема, обшуки у Департаменті соціальної політики КМДА відбулися у справі, розпочатій за фактом заволодіння 13,5 млн грн бюджетних коштів у результаті підписаних у 2017-2019 роках договорів із неназваним підприємством на закупівлю засобів особистої гігієни за завищеними цінами.

Крім того, слідчі заходи відбулися у КП "Київміськсвітло" і підрядних підприємствах у рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного ухилення від сплати податків під час проведення робіт із заміни освітлення у столиці на суму понад 12 млн грн.

Обшуки також відбулися в офісному приміщенні ТОВ "Спецпроект-Інвест" і в житлових приміщеннях його посадових осіб у рамках справи, розпочатої за фактом умисного ухилення від сплати податків під час проведення робіт із будівництва Подільського мостового переходу через Дніпро на суму 9 млн грн.

Під обшуки потрапили також приміщення КП "Київавтодор" у рамках розслідування кримінального провадження за підозрою в нанесенні службовою особою збитків державі шляхом перевищення повноважень. Крім того, розслідується кримінальна справа щодо посадових осіб "Київавтодору" та пов'язаних із ним структур за обвинуваченням в ухиленні від сплати податків на 18,6 млн грн.

Ще одна справа і обшуки, згідно з повідомленням правоохоронців, пов'язані з департаментом земельних ресурсів КМДА та приватним підприємством, директор якого, за версією слідства, у 2013 році, придбавши об'єкти нерухомості на комунальній землі, навмисне не підписав договір оренди земельної ділянки та не сплатив майже 19,5 млн грн.

Прокуратура також проводила обшуки в офісі КП "Спецжитлофонд" і в приміщеннях підрядних організацій у рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом заволодіння грошовими коштами на суму понад 10,5 млн грн.

Днем раніше під обшуки потрапили службові приміщення комунального підприємства "Київзеленбуд" та його підрядних підприємств у рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного ухилення від сплати податків під час проведення робіт із реконструкції столичних парків на суму понад 30 млн грн. Згідно з матеріалами слідства, ТОВ "Євротехнології Груп", "Будмонтажсервіс 1" і "Промбудмеханізація" у 2019-2020 роках на замовлення здійснювали роботи з будівництва та реконструкції парків відпочинку "Наталка", "Совки", "Веселка", "Куренівський" та інших і нібито ухилялися від податків шляхом операцій із підприємствами з ознаками фіктивності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА