12:54 13.05.2021

Біля Київради відбувається масова акція профспілок транспортників, демонстранти вимагають підвищення тарифів на проїзд до 25 грн

2 хв читати
Біля Київради відбувається масова акція профспілок транспортників, демонстранти вимагають підвищення тарифів на проїзд до 25 грн

Біля будівлі Київської міської ради триває масова акція протесту профспілок транспортників, працівники КП "Київський метрополітен" і "Київпастранс" вимагають від депутатів ухвалити рішення про підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті до економічно обґрунтованого рівня.

Учасники мітингу тримають плакати з написами: "Наведіть порядок у цінах на проїзд", "Чесні тарифи - безпечний проїзд", "Врятуйте транспортну систему", "Краще стояти, ніж так їздити" та іншими. Вони сподіваються, що депутати Київської міської ради відреагують.

Детально свої вимоги працівники КП "Київський метрополітен" і "Київпастранс" виклали у зверненнях, які оприлюднили напередодні у Facebook.

Зокрема, у зверненні "Київського метрополітену" йдеться про скорочення пасажиропотоку, вимушене переведення 3 тисяч осіб на чотириденний робочий день і економічно обґрунтовану вартість проїзду одного пасажира приблизно у 20 грн.

"Ми бачимо два можливих шляхи вирішення цієї ситуації: підтримка метрополітену коштом міського бюджету, на що мінімально необхідно 1 млрд 514 млн грн. Або перегляд чинного тарифу на перевезення пасажирів. Минулий рік підприємство закінчило зі збитками в 1 млрд 175 млн грн. За прогнозами фінансистів, цього року очікується збиток у 3 млрд 421 млн грн. Водночас, згідно з розрахунками на 2021 рік, планова економічно обґрунтована собівартість перевезення одного пасажира становить 20,04 грн, а економічно обґрунтований тариф на 2021 рік становить 21,05 грн. При цьому на сьогодні дохід від одного пасажира становить 6,38 коп., а перевезення загальнодержавних пільгових категорій не компенсуються", - йдеться в заяві.

У зверненні працівників "Київпастрансу" також йдеться про необхідність підвищити тарифи на проїзд, щоб уникнути накопичення заборгованості підприємства.

"За розрахунками КП "Київпастранс", планова собівартість перевезення одного пасажира наземними видами транспорту на 2021 рік авто та електротранспортом становить 20,50 грн, міською електричкою - 71,72 грн. Таке масштабне подорожчання не могло не позначитися на вартості перевезення пасажирів. Економічно обґрунтовані тарифи на 2021 рік такі: 25,18 грн - на проїзд наземними видами транспорту (трамвай, тролейбус, автобус) і 78,90 грн - на проїзд міською електричкою. Тобто, чинні тарифи у 8,00 грн вичерпали себе і створюють колосальні борги для підприємства", - вважають транспортники.

В обох заявах наполягають на тому, що підвищення тарифів - єдиний спосіб забезпечити стабільну виплату зарплат працівникам і оновлення рухомого складу, а значить - безпечні перевезення.

Наразі засідання Київської міської ради триває.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА