16:20 16.06.2021

ЄБА закликала Раду відхилити "ресурсний" законопроект №5600

2 хв читати
ЄБА закликала Раду відхилити "ресурсний" законопроект №5600

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликала Верховну Раду відхилити "ресурсний" законопроект №5600, оскільки законодавчі норми, які містяться в ньому, можуть призвести до порушення принципу стабільності податкового законодавства, повідомила асоціація на сайті в середу.

"Створюється враження, що цим законопроектом є прагнення не стимулювати розвиток економіки та бізнесу, а просто будь-якою ціною перекрити дірку в бюджеті шляхом підвищення ставок податків і зборів. Очевидно, таке рішення обдуманим і стратегічним навряд чи можна назвати", - заявила виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев'янко, слова якої наведено в повідомленні організації.

Вона зазначила, що недонадходження коштів до держбюджету зумовлено існуванням тіньової економіки, відсутністю рівних правил гри в країні та інших схожих явищ, із якими потрібно боротися насамперед, а не обкладати прозорий бізнес додатковим фіскальним навантаженням.

За даними ЄБА, бізнес-співтовариство отримало копію законопроекту №5600 ще до його реєстрації в парламенті, і в робочому порядку надало свої поправки, які не дають змоги законопроекту завдати шкоди бізнес-клімату в країні.

"Водночас із зареєстрованої та оприлюдненої версії ми бачимо, що враховано буквально декілька пропозицій бізнесу. Вони стосуються ставок екологічного податку, плати за землю для підприємств гірничодобувної галузі, податку на додану вартість (ПДВ)", - йдеться в повідомленні асоціації.

ЄБА уточнила, що також пропонувала недопущення норм, які містяться в законопроекті, про обмеження права платників податків на використання накопичених збитків минулих років, регулювання кількості тютюнових виробів у точках продажу, збільшення ставки акцизного податку на алкогольні напої та зміни алгоритму його розрахунку. Асоціація запропонувала не допустити заборони виїзду за межі країни керівникам підприємств із податковим боргом, скорочення граничних термінів реєстрації платниками ПДВ податкових накладних, зменшення терміну на включення податкової накладної до складу податкового кредиту, а також інших поправок.

"Окремо варто зазначити, що постійні непередбачувані зміни в податкове законодавство без встановлення достатнього перехідного періоду негативно впливають на інвестиційну привабливість України, зважаючи на довгострокове бюджетне планування в компаніях", - йдеться в повідомленні ЄБА.

Асоціація уточнила, що в парламенті зареєстрований альтернативний проект закону №5600-1, який наразі вивчає бізнес.

"Сподіваємося, що серед альтернативних законопроектів знайдеться хоча б один, який враховує інтереси бізнесу й держави", - підсумувала організація у своєму повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА