17:03 18.06.2021

У ВР розробляють законопроект про критерії безпеки проведення виборів на Донбасі - Корнієнко

3 хв читати
У ВР розробляють законопроект про критерії безпеки проведення виборів на Донбасі - Корнієнко

Народні депутати розробляють законопроект про визначення критеріїв, за якими Рада національної безпеки і оборони (РНБО) за запитом військово-цивільних адміністрацій зможе ухвалити рішення про безпеку проведення виборів у громадах Донецької та Луганської областей, повідомив перший заступник глави фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Відповідно до закону, це (проведення виборів у Донецькій і Луганській областях - ІФ) регулюють Військово-цивільні адміністрації разом із Центральною виборчою комісією. Тобто якщо ВЦА не бачить умов безпеки, то ЦВК не оголошує там виборів. Відповідно, тут питання до ВЦА і ЦВК - як вони це відпрацюють цього разу. Ми зі свого боку під час обговорення змін до Виборчого кодексу запропонували нову модель усіх цих процесів, пов'язаних з виборами, та посилили конкретність. Скоро ми вноситимемо законопроект: є ідея визначити конкретні критерії, за якими РНБО вирішуватиме, можливо чи ні (провести вибори в громадах на Донбасі - ІФ), тобто ВЦА звертатиметься до РНБО, і РНБО як один із ключових органів в Україні все це визначатиме. Поки що цей законопроект іще дискутується, тому він, можливо, через кілька тижнів з'явиться", - сказав Корнієнко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Водночас на уточнювальне запитання, чи буде цей законопроект зареєстрований до кінця поточної сесії Верховної Ради, парламентарій відповів, що підготовка документа триватиме ще певний час, оскільки "це не пов'язано з виборами (проміжними - ІФ), які відбудуться восени, і не вплине на їх оголошення, тому що це вони мають бути оголошені до кінця серпня".

Як повідомлялося, посли країн "Великої сімки" G7 в Україні за підсумками зустрічі з представниками Центральної виборчої комісії України, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та Громадянської мережі "ОПОРА" 16 червня закликали якомога швидше провести місцеві вибори у 18 територіальних громадах Донецької та Луганської областей.

8 серпня 2020 року ЦВК на підставі висновків Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року у 10 територіальних громадах Донецької області і 8 громадах Луганської області.

ЦВК зазначила, що в разі можливості організації підготовки та проведення відповідно до Виборчого кодексу України місцевих виборів на окремих територіях зазначених областей в останню неділю березня 2021 року, комісія має ухвалити рішення про призначення перших місцевих виборів 28 березня не пізніше 17 січня 2021 року.

16 січня 2021 року ЦВК знову отримала висновки Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій про загрозу безпеці виборців на території цих 18 громад і встановила неможливість проведення там місцевих виборів 28 березня.

11 травня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправною і скасував постанову ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів у зазначених громадах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА