12:32 02.07.2021

Кабмін затвердив порядок видачі та використання COVID-сертифіката

3 хв читати
Кабмін затвердив порядок видачі та використання COVID-сертифіката

COVID-сертифікат в Україні видаватиметься на підставі повного курсу вакцинації від COVID-19, негативного результату тестування або факту одужання.

Відповідна постанова Кабміну "Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби" від 29 червня оприлюднена на сайті уряду.

Сформувати сертифікат можна одразу після внесення до центральної бази даних про останню дозу вакцини відповідно до протоколу вакцинації від COVID-19 або про отримання негативного результату тестування на COVID-19, а також (при одужанні від COVID-19) на 14-й день після дати забору біоматеріалу для тестування, результат якого позитивний, за наявності відомостей про одужання.

Згідно з текстом документа, кожному COVID-сертифікату присвоюється унікальний електронний ідентифікатор і формується QR-код. COVID-сертифікат після формування видаватиметься у порталі "Дія".

Як зазначається, COVID-сертифікат і його копія в паперовій формі мають однакову юридичну силу.

При цьому в Україні видаватимуться міжнародні та внутрішні сертифікати, а також використовуватимуться іноземні сертифікати: вони формуються і видаються уповноваженою установою іноземної держави, з якою Україна підписала міжнародний договір про взаємне визнання.

У міжнародному сертифікаті міститимуться такі дані: прізвище, ім'я власника українською мовою і латинськими літерами; дата народження власника; інформація про хворобу; дані про вакцинацію/тест/одужання; унікальний номер сертифіката; термін дії сертифіката; держава, яка видала сертифікат; інформація про уповноважену установу.

У внутрішньому сертифікаті будуть дані: прізвище, ім'я власника українською мовою; дата народження власника; унікальний номер сертифіката; дата закінчення терміну дії сертифіката.

З метою візуальної ідентифікації власника внутрішнього сертифіката в мобільному застосунку порталу "Дія" разом із прізвищем та ім'ям власника сертифіката, кінцевою датою терміну його дії відображається оцифроване зображення його обличчя, що міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).

Згідно з документом, термін дії сертифіката при одужанні від COVID-19 становить 180 днів від дати забору матеріалів, що дали позитивний результат тестування на COVID-19 (для міжнародного, внутрішнього та іноземного сертифіката); при вакцинації - 180 днів із дня введення останньої дози вакцини відповідно до протоколу вакцинації від COVID-19 (для внутрішнього та іноземного сертифікатів); при негативному результаті тестування - 72 години починаючи від години забору матеріалів для аналізу 19 (для внутрішнього та іноземного сертифіката).

Наголошується, що в разі відсутності однозначної згоди на передачу і поширення персональних, зокрема медичних даних, або якщо необхідні для формування сертифіката дані відсутні COVID-талон не видається.

Крім того, можна отримати один або більше COVID-сертифікатів відповідно до відомостей, які містяться і надходять із центральної бази даних, і відповідно до клінічних критеріїв формування та використання COVID-сертифікатів.

Протягом місяця МОЗ спільно з Мінцифри зобов'язані розробити правила підтвердження та зразок сертифіката. Міністерству закордонних справ доручено забезпечити внесення даних про можливості використання COVID-сертифіката для перетину державного кордону іноземних держав до інтерактивного ресурсу з метою врахування специфіки в'їзду до цих держав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА