07:31 12.07.2021

Майя Санду заявила про намір якомога швидше приступити до формування уряду Молдови

3 хв читати
Майя Санду заявила про намір якомога швидше приступити до формування уряду Молдови

Президент Молдови Майя Санду подякувала виборцям за участь у недільних парламентських виборах і заявила про намір якомога швидше приступити до формування уряду, заявила вона в зверненні, яке в ніч на понеділок опублікувала на своїй сторінці в Facebook.

"Дякую тим, хто сьогодні прийшов на виборчі дільниці і підставив плече зміцненню демократії в Молдові. Наша демократія ще молода, у неї багато проблем, але приклад тих, хто в країні або в діаспорі подолав усі перешкоди, щоб йти на вибори, є приводом вірити у те, що нам вдасться побудувати вільну країну, країну, яка дбає про своїх громадян", - заявила Санду.

На її думку, вибори ще раз довели, що "деякі державні установи поки далекі від очікувань громадян".

"Деяким установам, які опікувалися організацією виборів, підібрали політичний ключ, вони ігнорують закони і ставлять під загрозу організацію вільних і справедливих виборів. Якщо ми хочемо стати сильною демократією, таке не повинно повторитися. Нам потрібні сильні інститути, які поважають і забезпечують вільний вибір людей", - наголосила глава держави.

Як президент, вона обіцяла "у найближчі роки зробити все, щоб "людям було легше голосувати без тиску і корупції на виборах".

"Це пріоритет для майбутнього парламенту, і я сподіваюся, що зможу працювати з більшістю чесних людей, щоб зробити день голосування святом демократії для кожного громадянина", - заявила Санду.

Вона вважає, що "проблеми великі, і людям потрібен результат", вони "повинні якомога швидше відчути переваги чистого парламенту і уряду, які опікуються проблемами людей".

"Сьогоднішню енергію голосування необхідно використовувати, щоб змінити Молдову і перетворити її на країну, з якої не тільки не їдуть, а й повертаються. Як президент я хочу працювати з чесним і компетентним урядом, щоб об'єднати суспільство і поставити інтереси його громадян на чільне місце зусиль уряду. Після підрахунку голосів та підтвердження результатів виборів ми зможемо обговорити конституційні кроки з формування уряду", - йдеться в зверненні.

Згідно з попередніми результатами, на виборах впевнено лідирує пропрезидентська партія "Дія і солідарність" (PAS), свідчать попередні дані, оприлюднені в неділю ввечері Центральною виборчою комісією.

Вже опрацьовано дані з понад 90% виборчих дільниць (1963 із 2150). Підраховано більш ніж 1,2 млн з 1,5 млн голосів виборців. За попередніми даними, PAS отримує понад 47% голосів виборців. За ним йдуть Блок комуністів і соціалістів - 31,1% і партія "Шор" - менше 7% голосів виборців. Решта партій не долає поріг у 5% голосів для проходження в парламент.

Згідно з попередніми підрахунками, PAS отримує парламентську більшість. Це може статися за рахунок перерозподілу голосів партій, які не пройшли до парламенту. Крім того, за PAS масово голосують виборці за кордоном. За рахунок цих голосів PAS може отримати додатково 10-12 мандатів у парламенті.

У дострокових виборах до парламенту Молдови взяло участь трохи менше півтора мільйонів виборців, що становить понад 48% виборців. За 101 мандат у парламенті боролися 20 партій, два блоки і один незалежний кандидат.

О 21:00 за місцевим часом закрилися всі дільниці в країні. Голосування триває на виборчих дільницях в США і Канаді.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА