12:23 28.07.2021

Зеленський привітав із 1033-ю річницею хрещення Київської Русі-України

3 хв читати
Зеленський привітав із 1033-ю річницею хрещення Київської Русі-України

Президент України Володимир Зеленський привітав із Днем хрещення Київської Русі-України, зазначивши, що християнські традиції та пам'ятні місця в усій країні свідчать про історичну єдність усіх українців.

У відеозверненні на тлі Софійського собору в Києві президент наголосив, що храми та собори, побудовані на честь святого Володимира в усій Україні - від Херсонеса в українському Криму до Києва, міста Київської Русі від Бахмача до Галича та Володимира-Волинського - свідчать про єдність всіх українців.

"І це, на мій погляд, одна з речей, яка свідчить про головне – про історичну єдність усіх українців. Одна з речей, яка свідчить, що всі українці, з будь-якого куточка України, – це один великий народ. Український народ. Ці слова – не данина кон’юнктурі, а данина правді та справедливості", - заявив Зеленський у зверненні, розміщеному на сайті Офісу президента.

Президент Зеленський додав, що "Київська Русь - це мати нашої історії, 24 області України та півострів Крим - її рідні діти".

"І вони по праву – її спадкоємці. А двоюрідним племінникам і дуже далеким родичам не потрібно зазіхати на її спадок. І намагатися довести свою причетність до історії тисячі років і тисячі подій, перебуваючи від місць, де вони відбувалися, за тисячі кілометрів", - заявив глава держави.

"Великий князь Київський має значну повагу серед усіх церков та конфесій. Володимир Хреститель канонізований і православною, і католицькою церквою як рівноапостольний святий. Можна сказати, що саме завдяки йому в сучасній Україні є місце всім церквам і конфесіям", - зазначив президент.

"Ніде у світі фактично немає аналогів української Ради церков, до якої входять усі православні, греко-католицькі, римо-католицькі, протестантські, євангельські церкви, іудейське та мусульманське релігійні об'єднання. І всі вони неодноразово проводять спільні молитви за Україну саме в тому місці, де я зараз перебуваю. Це Софійський собор. Величний хранитель історії української державності – історії Київської Русі", - сказав Зеленський.

Також президент наголосив, що День хрещення Київської Русі-України - "це офіційна, а головне - історично справедлива назва свята, яка акцентує нерозривність двох держав".

"Між Київською Руссю та Україною – тисяча років і один знак. У тексті відповідного указу Президента України між ними стоїть тире. І це не просто розділовий знак. Це знак того, що Україна є спадкоємицею однієї з наймогутніших держав середньовічної Європи. В її столиці, яка є столицею сучасної України, розпочалась історія християнства у Східній Європі, коли 1033 роки тому Великий князь Київський Володимир охрестив Київську Русь. Київську Русь – Україну. Це не частина нашої історії, це і є наша історія", - зазначив він.

Зеленський при цьому додав, що "нам не треба доводити це історичними трактатами, роботами, статтями".

"Бо наші докази не на папері, а в металі й камені. Не в міфах і легендах, а в наших містах і на наших вулицях", - заявив глава держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА