08:03 29.07.2021

Зеленський провів телефонну розмову з розпорядником МВФ Георгієвою

3 хв читати
Зеленський провів телефонну розмову з розпорядником МВФ Георгієвою

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою.

Як повідомляє прес-служба глави держави в середу ввечері, Зеленський подякував Георгієвій за підтримку України в складний рік пандемії.

"Транш у 2,1 мільярда доларів, який ми одержали, допоміг нам підтримати людей, малий і середній бізнес, нашу медичну галузь у період декількох локдаунів", - цитує прес-служба главу держави.

Також сторони обговорили прогрес у виконанні поточної програми МВФ stand-by, а саме виконання Україною основних структурних маяків, що були визначені нею. Зокрема йдеться про два ключові законопроекти, які мають на меті посилення корпоративного управління в банках, а також закони про Вищу раду правосуддя, Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

"Позиція України залишається незмінною: відносини з МВФ є дуже важливими для нас, і ми продовжуватимемо виконувати домовленості з міжнародними партнерами", - наголосив Зеленський.

Співрозмовники обмінялися думками щодо прогресу реформ та інституційних змін, які відбуваються в Україні, зокрема стосовно запуску ринку землі, реформи в галузі інфраструктури, ухваленого парламентом у першому читанні законопроекту про деолігархізацію.

Глава держави зазначив, що тримає під особистим контролем проведення судової реформи і докладає максимум зусиль для її успішної реалізації.

Крім того Зеленський і Георгієва обговорили законопроект про Національний банк України, який розробляється за участю міжнародних партнерів і буде розглянутий Верховною Радою після відновлення її роботи восени поточного року, а також ухвалення закону про НАБУ у другому читанні.

Окремо було обговорено темпи відновлення української економіки, зокрема виконання державного бюджету України та конкретні показники економічного зростання. Сторони дійшли згоди щодо активізації спільної роботи представників українського уряду та МВФ.

Президент запросив директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду відвідати Україну й особисто обговорити подальші кроки продуктивної співпраці.

Раніше Георгієва в своєму акаунті в Twitter назвала дуже конструктивною розмову із Зеленським і анонсувала візит місії Фонду в Україну у вересні.

"Дуже конструктивний дзвінок з президентом України Володимиром Зеленським про успішний економічний прогрес України в рамках програми МВФ", - написала вона за підсумками розмови в середу ввечері.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (майже $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн.

Однак цей план реалізувати не вдалося. Віртуальна місія стосовно першого перегляду програми stand-by, що тривала з кінця 2020 року, в середині лютого завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, а глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України. Цю позицію пізніше представники фонду неодноразово підтверджували.

У червні-липні Верховна Рада ухвалила кілька важливих законів, про які йшлося в меморандумі з МВФ. Крім Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) ідеться також про закони про поліпшення корпоративного управління в банківській сфері (№4367), правки до закону "Про гарантування вкладів" (№4546), а також про ухвалені в першому читанні законопроекти про приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізосіб і про вдосконалення корпоративного управління.

Водночас раніше серед секторів, де МВФ очікує прогресу від України, називалася також енергетика.

"Експерти МВФ зазначили, що рішення КСУ призвели до відкату антикорупційних зусиль, що потребує відповідної реакції з боку української влади. Сторони домовилися про тісну комунікацію та спільну роботу для можливості досягнення Staff level agreement найближчим часом", - повідомив Мінфін 9 липня за підсумками візиту міністра фінансів Сергія Марченка до США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА