12:23 03.08.2021

Зеленський підписав закон, який відновлює роботу ВККС

2 хв читати
Зеленський підписав закон, який відновлює роботу ВККС

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС), повідомляє сайт Верховної Ради у вівторок.

Як повідомлялося, глава держави 8 липня застосував право вето до ухваленого наприкінці червня парламентом відповідного законопроекту №3711-д, а вже 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон, погодившись із пропозиціями президента.

Основна пропозиція президента до законопроекту про відновлення роботи ВККС стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів. Відповідно до закону, рішення ухвалюватиметься чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій.

Відповідно до закону ВККС вважається повноважною у випадку призначення до її складу щонайменше 11 членів, щонайменше шість із яких призначені з числа суддів або суддів у відставці.

Законопроект №5068 вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя", що стосуються створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До першого складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і три особи, запропоновані міжнародними організаціями, що надають Україні протягом останніх п'яти років міжнародну технічну допомогу в сфері судової реформи та запобігання корупції відповідно до міжнародних або міждержавних угод. Такі міжнародні та іноземні організації узгоджують пропозицію загального списку кандидатів. Надалі до складу Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, одна людина, запропонована Радою прокурорів України, одна - за пропозицією Ради адвокатів України і ще одна - запропонована Національною академією правових наук України в особі президії.

Як випливає із карток законопроектів, президент також підписав закони про зміни до деяких законів про порядок обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (№5068) і про внесення змін до ст. 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя (№5069).

Законопроект №5069 встановлює адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора ВРП щодо надання інформації чи документів або надання завідомо неправдивої інформації на запит від імені ВРП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА