11:50 05.08.2021

Понад 30% українців виступають за посилення повноважень президента - опитування

2 хв читати

Київ. 5 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - 36% українців готові посилити повноваження президента шляхом переходу до президентської форми правління, свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного дослідницьким агентством Info Sapiens на замовлення Центру спільних дій у квітні-травні 2021 року і презентованого в агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Ми запитали українців, які зміни в розподілі повноважень президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів вони хотіли б бачити через десять років. Посилити ВР та Кабмін і зменшити при цьому вплив президента готові лише 22% громадян. Ще 27,5% громадян впевнені, що повноваження інституцій мають залишатися такими самими, як є нині. Але більша частина (36%) виступає за посилення повноважень президента і зменшення впливу ВР і Кабміну", - сказала керівник аналітичної команди Центру спільних дій Марія Левонова на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс- Україна" в четвер.

Водночас, згідно з опитуванням, 25% респондентів готові посилити повноваження президента шляхом переходу до президентської форми правління, 19% опитаних є прихильниками парламентської форми правління і ще 15% хотіли б послабити повноваження президента, але в нинішній формі правління.

За даними дослідження, прихильниками переходу до парламентської республіки є Київ (27%) і Центральний регіон (23%). Громадяни старшого віку (27%) і з вищою освітою (22%) більше схильні рухатися в бік колегіальних рішень, тобто до парламентаризму. Водночас жителі сіл більш схильні до ідеї президентської республіки (28%) на відміну від великих міст, де таку форму правління підтримує лише кожен п'ятий.

Окрім того, згідно з результатами фокус-груп, громадяни переконані, що основна проблема не в розподілі повноважень, а у невиконанні наявних функцій і недостатній відповідальності політиків і чиновників. Також значна частина респондентів усвідомлює ризик надмірної концентрації влади в одних руках і переважно є противниками чисто президентської моделі.

Вибірка проведеного дослідження становить 2000 респондентів і є репрезентативною для населення України віком 16 років і старше за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном згідно з даними Державної служби статистики станом на 1 січня 2019 року. Максимальна гранична теоретична похибка становить 2,2%.

Опитування відбувалося у дві хвилі: методом CATI (телефонні інтерв'ю із дзвінками на номери мобільних телефонів, computer-assisted telephone interviews) 19-27 квітня 2021 року і методом CAPI (особисті інтерв'ю вдома у респондента з використанням планшета, computer-assisted personal interviews) 7-27 травня 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

Опитування: 39,4% опитаних вважають, що перемогою України можна вважати виведення російських військ за межі територій, захоплених із 24 лютого 2022 року, не згодні - 26,2%

Опитування: понад 63% респондентів вважають, що всі, хто заплямував себе співпрацею з ворогом на ТОТ, мають бути ув'язнені

Опитування: понад 50% опитаних українців вважають, що Україна має відновити свій ядерний потенціал

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА