09:04 11.09.2021

Венедіктова: Для родичів потерпілих у збитому рейсі МН17 важливо встановити винних, а не вироки і компенсація

3 хв читати
Венедіктова: Для родичів потерпілих у збитому рейсі МН17 важливо встановити винних, а не вироки і компенсація

Загальна мета роботи спільної слідчої групи і суду в Нідерландах - встановлення винних у справі про збитий в небі над Донбасом рейс МН17 "Малазійських авіаліній", зазначає генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

У п'ятницю ввечері в ефірі програми "Свобода слова" Савіка Шустера", відповідаючи на питання про те, чи є шанс дізнатися правду щодо обставин збиття літака, генпрокурор сказала: "Не тільки є шанс. Ми над цим працюємо, п'ять спільних слідчих груп під керівництвом Нідерландів - 7 років".

Генпрокурор продовжила: "Я спостерігала вчора за судом (судовим засіданням у справі про збитий рейс МН17 у комплексі юстиції "Схіпгол", Нідерланди - ІФ) безпосередньо. Не те, що шанс, це наша спільна мета. Про що говорять родичі потерпілих? "Нам треба знати, хто в цьому винен". Не стоїть питання компенсації, не стоїть питання терміну вироку, - це важливо для справедливості і правосуддя. Але всім їм, усім нам треба знати відповідь - хто винен".

Венедіктова нагадала, що слідство за фактом збиття MH-17 триває. "Це складно робити. Тому що територія окупована. Але у нас є два напрями розслідування. Перше - хто був той екіпаж, який безпосередньо натискав кнопки. І другий напрям - хто давав накази на перетин машин, хто віддавав інші накази. Ми шукаємо відповіді на ці питання", - зазначила генпрокурор.

При цьому Венедіктова закликала не політизувати цю тему і зазначила, що матеріали щодо збитого літака знаходяться на розгляді не лише в суді Нідерландів, а й у міжнародних інстанціях.

"Давайте будемо всі на одному боці і дочекаємося вироків... Ми бачимо, що судовий процес йде належним чином, об'єктивно, неупереджено, і для України це -" золотий стандарт "правосуддя", - зазначила вона.

Генпрокурор розповіла, що зустрічалася з родичами потерпілих. "Для них це не просто біда і біль, для них це життя без життя", - додала Венедіктова.

Як повідомлялося, літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Дві треті пасажирів - піддані Нідерландів. Причини катастрофи розслідує Міжнародна слідча група (ССГ), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а два роки тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов та Харченко, яких було оголошено в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака і його аварії.

9 березня 2020 року в Нідерландах у судовому комплексі Схіпгола поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній". На лаві підсудних мали бути три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов, представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна. Суд відбувався за відсутності обвинувачених.

Суд у справі про збитий МН17 буде готовий оголосити вирок у кінці 2022 року, повідомив головуючий суддя Гендрік Стейнхаус.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА