16:40 22.09.2021

Суд Лондона відмовив у позові сім'ї Суркісів проти Порошенка та Гонтаревої у пов'язаній з націоналізацією ПриватБанку справі

3 хв читати
Суд Лондона відмовив у позові сім'ї Суркісів проти Порошенка та Гонтаревої у пов'язаній з націоналізацією ПриватБанку справі

Високий суд Лондона відмовив у позові Ігорю Суркісу та групі компаній проти Петра Порошенка та Валерії Гонтаревої у справі, пов'язаній з націоналізацією ПриватБанку, з вимогою компенсації на суму понад $350 млн.

"Сьогодні вийшло рішення Лондонського суду, яким повністю відмовлено Ігорю Суркісу та групі компаній, що належать його сім'ї, в позові про націоналізацію ПриватБанку. Позов на суму понад $350 млн. Були заявлені претензії до п'ятого президента України Петра Порошенка та колишньої глави Нацбанку Валерії Гонтаревої. Ці претензії суд визнав неспроможними", - повідомив адвокат Ілля Новіков, слова якого навела прес-служба партії "Європейська солідарність".

За його словами, співробітники українського МЗС намагалися ввести Лондонський суд в оману, відправивши офіційний лист про те, що Україна в особі МЗС відмовилася від державного суверенного імунітету за цим позовом.

"Якби суд визнав цю версію, в кінцевому рахунку платити $350 млн плюс відсотки довелося б з бюджету України. (...) Цей лист підписав пан Лук'янов, який був виконувачем обов'язків державного секретаря МЗС", - відповів Новіков.

За словами адвоката Ігоря Голованя, НАБУ та СБУ мають підстави розпочати досудове розслідування про походження цього листа у вигляді рішення Лондонського суду.

Він додав, що Ігорю Суркісу необхідно буде компенсувати судові витрати, які становлять понад $2 млн.

Водночас, як заявляє джерело, ознайомлене з перебігом судових розглядів навколо ПриватБанку, зазначений позов був поданий із вимогою компенсації за невиконання умов з продажу екс-главі держави приблизно 25% акцій телеканалу "1+1", які належать братам Суркісам.

Позивачами у справі виступали Ігор Суркіс та компанії Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP.

Як повідомлялося, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський та Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у її капітал понад 155 млрд грн. Екс-власники банку вважають проведену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

На сьогодні сторони ведуть судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а Кабмін, Нацбанк і сам банк у травні оскаржили це рішення.

Крім того, в липні відбувся розгляд апеляційної скарги в Лондонському суді у спорі між ПриватБанком та його екс-акціонерами, оскільки Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав невідповідним його юрисдикції позов ПриватБанку. Суд також вирішив скасувати виданий як забезпечувальний захід наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова та ще шести компаній на суму понад $2,5 млрд, однак він залишається в силі до розгляду апеляції. Оголошення рішення очікується не раніше жовтня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА