14:43 23.09.2021

Більшість українців вважають, що завершення конфлікту в ОРДЛО і Криму залежатиме від РФ, - дослідження

2 хв читати
Більшість українців вважають, що завершення конфлікту в ОРДЛО і Криму залежатиме від РФ, - дослідження

Більшість українців вважають, що завершення конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей (67,2%) і навколо Криму (64,5%) залежатиме від РФ та її позиції, свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Харківським інститутом соціологічних досліджень за співпраці з Центром прав людини ZMINA з березня по квітень 2021 року та презентованої в Офісі президента України.

Близько третини опитаних зазначають, що конфлікт має вирішити Україна (35,6% щодо ОРДЛО і 30,9% стосовно Криму). Значно менше тих, хто сподівається на зусилля європейських країн (14% щодо ОРДЛО і 11,7% стосовно Криму) і США (16,8% і 14% відповідно).

Повернення ОРДЛО під контроль України сприймають як реальну можливість 70,4% опитаних (23,5% скептично налаштовані). Щодо перспектив повернення Криму 57,5% вважають, що таке повернення можливе, а 36,9% вважають Крим втраченим для України.

Серед найважливіших кроків на шляху до відновлення миру в Україні респонденти зазначали необхідність розробки національної стратегії припинення збройного конфлікту та відновлення миру (38%), покращення інформування людей у Криму й ОРДЛО про події в Україні (25,6%), створення можливості для діалогу зі звичайними людьми з Криму й ОРДЛО (22,7%).

На думку більшості опитаних (74,4%), ініціатором створення державного плану дій щодо переходу від стану збройного конфлікту до миру має стати президент України. Набагато менше респондентів очікують цього від Кабінету Міністрів (31%) і Верховної Ради України (34,3%). Водночас кожен десятий українець (10,7%) не вважає за потрібне щось робити, доки не завершиться збройний конфлікт, стільки само респондентів (9,4%) не мають думки з цього приводу.

Більше ніж половина опитаних (54%) вказують на те, що Україна не повинна йти на компроміси заради завершення конфлікту на території тимчасово окупованих ОРДЛО.

Водночас серед можливих компромісів респонденти зазначали: надання ОРДЛО автономії в складі України (13%); надання ОРДЛО розширених економічних повноважень у складі України (9,2%); надання російській мові статусу другої державної (8,5%); надання незалежності самопроголошеним республікам (5%); амністія всіх, хто служив у незаконних збройних формуваннях в окупованому Криму і/або ОРДЛО (4,8%); відмова України від членства в НАТО (4,1%); відмова від курсу євроінтеграції України (2,8%); визнання Криму територією РФ (2,2%).

Опитування проводилося на замовлення проекту "Права людини для України", який упроваджує ПРООН та фінансує Міністерство закордонних справ Данії. Методологія: інтерв'ю face-to-face серед людей старше 18 років у кожній області України й окремо в Києві. Обсяг вибіркової сукупності становить 10 000 респондентів. Статистична похибка з імовірністю 0,95 не перевищує 1% для України в цілому та 5% для кожної окремої області України та міста.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА