12:39 29.09.2021

В Україні партії за п'ять років витратили понад 3 млрд грн на свою детальність - КВУ

3 хв читати
В Україні партії за п'ять років витратили понад 3 млрд грн на свою детальність - КВУ

Українські політичні партії витратили на свою діяльність понад 3 млрд грн за останні п'ять років, а близько 40% коштів, одержаних за рахунок державного фінансування, спрямували на пряму рекламу, повідомив голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

"За останні п'ять років українські політичні партії витратили понад 3 млрд грн, і левова частка цих коштів - це кошти, одержані в рамках державного фінансування політичних партій. Ми проаналізували витрати політичних партій з моменту запровадження державного фінансування, тобто у звіті зазначено 2016-2020 роки", - сказав Кошель на презентації дослідження КВУ "Вплив чотирьох років державного фінансування на розбудову політичних партій в Україні" у середу.

За даними Комітету виборців і відповідно до результатів аналізу офіційних звітів, найбільше коштів протягом останніх п'яти років витратили Радикальна партія Олега Ляшка та Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

"Так, за п'ять років Радикальна партія Олега Ляшка витратила на здійснення статутної діяльності 644 млн грн. Також партія стала лідером за витратами на парламентську виборчу кампанію 2019 року, витративши в рамках неї майже 115 млн грн. "Батьківщина" за п'ять років витратила 631 млн грн, із них 87 млн - на парламентську кампанію 2019 року", - уточнив керівник КВУ.

Витрати коштів від державного фінансування партії "Європейська солідарність" за останні п'ять років становили 577 млн грн, а партії "Слуга народу" - 513 млн грн за два роки діяльності. Наступними політсилами зі значними витратами державних коштів, за даними КВУ, є "Опозиційна платформа - За життя" (190 млн грн) і ВО "Свобода" (119 млн грн). Водночас "Українська стратегія Гройсмана" витратила 117 млн грн, при тому, що ця партія не отримувала коштів у рамках державного фінансування.

Серед рейтингових партій на момент старту дослідження КВУ зазначає партію "УДАР" як таку, яка показала досить низький рівень витрат - за п'ять років політсила витратила менше ніж 3 млн грн.

Водночас Кошель наголосив, що, згідно з аналізом фінансових звітів за підсумками державного фінансування за 2016-2020 роки, близько 40% коштів партії витрачають на пряму рекламу.

"Частка витрат на пряму рекламу у різних партій відрізняється. Один із найбільших показників - у партії "Наші", яка в річному звіті за 2018 рік зазначила сумарно 10,2 млн грн, з яких 10,1 млн було витрачено на розміщення зовнішньої політичної реклами (білборди)", - уточнив голова КВУ.

Значні витрати на рекламу також в "ОПЗЖ" - понад 80 млн грн. За даними Комітету виборців, ця партія в 2019 році зазначила 32,3 млн грн витрат, з яких 19,9 млн було спрямовано на пропагандистську діяльність (13,4 млн - реклама на телебаченні).

Партія "Батьківщина" у 2018 році вказала 188 млн грн витрат, з яких 155 млн грн - пропагандистська діяльність (120 млн грн було спрямовано на телерекламу). Радикальна партія Олега Ляшка за цей період витратила майже 94 млн грн, з яких 58 млн грн становили витрати на рекламну діяльність, зокрема 36 млн грн - на телебаченні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА