15:04 01.10.2021

Критика реформ в Україні не має приховувати небажання просуватися шляхом євроінтеграції - МЗС

2 хв читати
Критика реформ в Україні не має приховувати небажання просуватися шляхом євроінтеграції - МЗС

В Україні сподіваються, що критика проведених у країні реформ, висловлена напередодні чергового саміту Україна-ЄС, не свідчить про незацікавленість у прогресі європейської інтеграції України, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Напередодні чергового саміту Україна-ЄС ми спостерігаємо активізацію публічної риторики від деяких європейських сил. Хочеться вірити, що іноді відірвана від реальності критика про недостатній рівень реформ не має на меті замаскувати небажання рухатися далі на шляху європейської інтеграції нашої держави. На кону не тільки виконання Україною своїх зобов'язань, а й здатність ЄС послідовно дотримуватися своєї позиції", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Спікер нагадав, що європейський аудитор Юган Партс дозволив собі зробити декілька публічних оціночних суджень про антикорупційний трек в Україні у своєму коментарі до доповіді Європейського суду аудиторів, який аналізував ефективність інструментів допомоги Євросоюзу для нашої держави.

"Спочатку маємо чітко зрозуміти: доповідь покриває 2016-2019 роки. За останні три роки Україна досягла великого прогресу у сфері розвитку антикорупційної архітектури. Така робота передбачена Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, нашими зобов'язаннями з меморандуму з Міжнародним валютним фондом і Планом дій із лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. А головне: боротьба з корупцією - абсолютний запит українського суспільства і безумовний пріоритет президента України Володимира Зеленського. Важко не помітити досягнутих результатів", - зазначив він.

Ніколенко навів декілька прикладів. За його словами, українська влада запустила діяльність Вищого антикорупційного суду, "перезавантажила" Національне агентство з питань запобігання корупції, повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, посилила захист викривачів корупції, закрила низку прогалин у законодавстві, щоб підвищити ефективність актикорупційного контролю.

"Такий результат став можливим, зокрема, завдяки підтримці Європейського Союзу, і ми вдячні за це європейським партнерам. Курсу на повне викорінення корупції не змінити. Попереду багато роботи, щоб назавжди ліквідувати цілі корупційні екосистеми, які формувалися десятиліттями. Тому ми дуже відповідально ставимося до рекомендацій Євросоюзу, плануємо і надалі з ними працювати в інтересах українського народу", - наголосив речник МЗС України.

Ніколенко додав, що серед найближчих кроків – ухвалення антикорупційної стратегії на період до 2025 року.

Як повідомлялося, європейський аудитор Юган Партс (Juhan Parts) сказав в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що в Європейському Союзі немає країн, масштаби корупції в яких були б такими самими, як в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА