21:43 12.10.2021

Прокуратура оскаржить запобіжний захід Медведчуку, якого підозрюють у зраді і сприянні терористам

3 хв читати
Прокуратура оскаржить запобіжний захід Медведчуку, якого підозрюють у зраді і сприянні терористам

Прокуратура оскаржить запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту народному депутату Віктору Медведчуку, який підозрюється в зраді і сприянні терористам, повідомили в прес-службі Офісу генерального прокурора.

"За результатами розгляду клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора Печерський районний суд підтвердив обґрунтованість підозри народного депутата України в державній зраді і скоєнні за попередньою змовою групою осіб сприяння діяльності терористичних організацій (ч.2 ст.28 ч.1 ст.111 і ч.2 ст.28 ч.1 ст.258-3 КК України). Однак судом обрано запобіжний захід підозрюваному у вигляді цілодобового домашнього арешту", - зазначено в повідомленні.

На думку прокурорів, за даних обставин такий запобіжний захід є недостатнім і не забезпечить належної поведінки особи. У зв'язку з цим прокурори будуть оскаржувати його в апеляційному порядку і наполягати на утриманні під вартою з альтернативою внесення застави в 1 млрд грн.

Як повідомляється, прокурори мають намір доводити, що такий захід є необхідним, враховуючи ризики можливого укриття підозрюваного, а також його зв'язки з представниками РФ і терористичних організацій. Зараз у кримінальному провадженні не встановлені всі особи співучасників, не допитані всі свідки, а частина з них не надали достовірних і повних свідчень через побоювання впливу на них підозрюваного і його спільників. Крім того, не враховано тяжкість інкримінованих дій і наявність у народного депутата підозри в скоєнні особливо тяжкого злочину в іншому кримінальному провадженні.

Раніше повідомлялося, що 8 жовтня Офіс генпрокурора пред'явив Медведчуку нову підозру в державній зраді і сприяння діяльності терористичної організації в зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014 - початку 2015 року.

Генпрокурор України Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура в рамках нової пред'явленої підозри проситиме суд обрати Медведчуку запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн.

11 травня Медведчук був повідомлений про підозру в зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму.

За словами генпрокурора Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності і співпраці з країною-агресором. За даними слідства, у 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності - проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Луч".

Медведчук 12 травня прибув до Офісу генерального прокурора, ознайомився з копією пред'явленої йому підозри і заявив, що ховатися від слідства не має наміру, а підозри є політично мотивованими.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, апеляційний суд її залишив у силі. 2 вересня Печерський райсуд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 31 жовтня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА