14:23 22.10.2021

Рада може на початку листопада ухвалити законопроект про реформу СБУ у другому читанні - нардеп Верещук

2 хв читати
Рада може на початку листопада ухвалити законопроект про реформу СБУ у другому читанні - нардеп Верещук

Верховна Рада може на початку листопада ухвалити у другому читанні законопроект №3196-д про внесення змін до закону "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ, повідомила член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція "Слуга народу").

"Це, насправді, законопроект із великою кількістю поправок, які ми дуже ретельно вивчаємо, щоб не вийшло потім так, як із законопроектом №5599 (про олігархів - ІФ)... Якщо все буде добре, то в листопаді ми маємо ухвалити цей законопроект (у другому читанні - ІФ), тому що необхідно, щоб він набув чинності у січні 2022 року. Тобто до кінця року ми його ухвалимо", - сказала парламентарій у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

На уточнювальне запитання, чи може Верховна Рада ухвалити цей законопроекту в другому читанні на початку листопада, Верещук відповіла, що "він стоїть у плані на перші числа листопада".

При цьому вона також нагадала, що законопроект насамперед пропонує позбавити СБУ невластивих їй функцій, зокрема що стосуються питань економічного характеру.

"Ми вважаємо, що вся економіка має бути прибрана від СБУ - вона має стати спецслужбою, яка займатиметься, наприклад, контртерористичними заходами. "Альфа", яка є при СБУ, повинна мати інструменти для здійснення своєї професійної роботи", - пояснила Верещук.

Законопроект також передбачає впровадження обов'язкової переатестації вищого керівництва СБУ, яке, за словами Верещук, "суспільство часто обвинувачує (а може, і не безпідставно) в корупційних діяннях, утворених злочинних схемах, "кришуванні" та перешкоджанні у веденні бізнесу".

Крім того, документ зможе містити норми про необхідність скорочення особового складу СБУ.

"Я особисто була проти фронтального скорочення, але воно буде. Це вимога наших партнерів. І ми все-таки пішли на те, що за три роки буде скорочено майже 40% особового складу. До того ж, будуть впроваджені три види звань, ми їх градуємо", - уточнила нардеп.

Як повідомлялося, законопроект №3196-д про внесення змін до закону про СБУ Верховна Рада прийняла за основу 28 січня.

22 вересня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки схвалив законопроект №3196-д про внесення змін до закону "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА