20:10 28.10.2021

МОЗ затвердило список протипоказань для вакцинації від COVID-19 – нардеп Радуцький

2 хв читати

Міністерство охорони здоров'я України затвердило список медичних протипоказань та застережень для вакцинації від коронавірусної інфекції COVID-19, і тепер українці за певних умов можуть отримати від лікаря офіційну довідку, що їм протипоказана вакцинація, повідомляє голова парламентського комітету фракція "Слуга народу".

"Довідки про протипоказання для щеплення почнуть видавати на початку листопада... Це можуть бути абсолютні протипоказання, якщо існує чітко визначена можливість виникнення серйозної побічної реакції. А також застереження (вакцинація з пересторогою), коли остаточне рішення щодо щеплення приймає лікар з урахуванням переваг над ризиками", - написав Радуцький у Facebook у четвер, не оприлюднивши при цьому ні самого списку, ні посилання на нього.

Як приклад він навів діагноз "тромбоз з тромбоцитопенією", який у певних випадках означає абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (АstraZeneca та деякі інші). "Наслідком міокардиту та/або перикардиту є абсолютні протипоказання для вакцин мРНК (Pfizer/Moderna). Для осіб з імунодефіцитом рекомендована вакцинація з пересторогою. Загалом визначено 16 причин для відмови від вакцинації (постійної або тимчасової) або для її проведення з пересторогою", - написав парламентарій.

Водночас Радуцький наголосив, що у кожному конкретному випадку відповідність діагнозу протипоказанням, зазначеним у переліку МОЗ, встановлює виключно лікар, і закликав громадян не намагатися самостійно вирішувати, чи є їхній діагноз або симптоми достатнім приводом для відмови від вакцинації.

За оцінками МОЗ, реальні протипоказання до вакцинації від коронавірусу має не більше ніж 1% населення, розповів парламентарій.

Він також зазначив, що згідно з постановою уряду №1236, з 8 листопада не буде допущено до роботи держслужбовців та педагогів, які не зробили щеплення, проте наявність офіційної довідки дасть змогу представникам цих категорій громадян продовжувати роботу.

Радуцький розповів, що дані про пацієнтів, яким справді протипоказана вакцинація, вноситимуть до електронної системи охорони здоров'я – українці зможуть згенерувати документ у застосунку "Дія".

Він також виступив за встановлення жорсткого контролю над наданням таких довідок через масову фальсифікацію довідок про вакцинацію в Україні. "У зловмисників не повинно виникнути спокуси почати підробляти ще й довідки про протипоказання", - наголосив Радуцький.

На сайті МОЗ та сторінках відомства в соцмережах наразі інформації про такий список та його зміст немає.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА