18:04 12.11.2021

У Макіївській колонії від ножових поранень помер український полонений Руслан Макарець, незаконно засуджений за "шпигунство" - омбудсмен

2 хв читати
У Макіївській колонії від ножових поранень помер український полонений Руслан Макарець, незаконно засуджений за "шпигунство" - омбудсмен

У Макіївській виправній колонії №32, що розташована на тимчасово окупованій території Донецької області, помер 37-річний український полонений Руслан Макарець, повідомила уповноважений Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова.

"Отримала шокуючу звістку про смерть нашого співгромадянина, 37-річного Руслана Макарця в Макіївській виправній колонії №32, яка розташована на тимчасово окупованій території Донецької області. Смерть Русла Макарця настала в результаті завдання йому ножових поранень", - написала вона у Facebook у п'ятницю.

Денісова зазначила, що окупаційна влада затримала українського громадянина 22 березня 2019 року в окупованій Горлівці, після чого його незаконно засудили до 13 років ув'язнення за нібито "шпигунство на користь українських спецслужб".

"Українська влада намагалася звільнити Руслана з полону. Проте процес звільнення осіб з непідконтрольних уряду України територій не відбувається через блокування реалізації Мінських домовленостей країною-агресором. Востаннє дев’ятьох незаконно позбавлених волі громадян України з тимчасово окупованої території Донецької області передали 16 квітня 2020 року", - наголосила омбудсмен.

Наразі, за інформацією Денісової, підконтрольні РФ незаконні збройні формування в ОРДЛО утримують у в'язницях 301 громадянина України: 224 – у Донецькій та 77 – у Луганській області.

"Через зупинення процесу звільнення порушено права на життя та безпеку наших співгромадян, які перебувають у місцях несвободи на непідконтрольних територіях. З початку року в колоніях на Донеччині через злочинну бездіяльність окупаційної адміністрації загинуло четверо громадян України", - заявила уповноважений ВР з прав людини.

Зокрема, Денісова просить голову місії МКЧХ в Україні Флоранс Жіллетт відвідати Макіївську виправну колонію для перевірки обставин загибелі українського громадянина та стану дотримання прав інших утримуваних осіб.

Крім того, омбудсмен просить представника України в робочій підгрупі з гуманітарних питань у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Галину Третьякову та координатора в цій підгрупі від ОБСЄ Шарлотту Реландер терміново вжити заходів реагування на факт смерті українця та розблокування процесу звільнення всіх незаконно утримуваних в ОРДЛО осіб.

"Наголошую, що цей процес має бути невідкладно відновлений, адже під загрозою життя сотень наших співгромадян. Висловлюю співчуття рідним та близьким Руслана", - підсумувала вона.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА